El Barça s'estrena a la Lliga 2019-20 amb una derrota contra l'Athletic Club (1-0)

Un gol de tisora d'Aritz Aduriz en el minut 89, quan tot just havia entrat al terreny de joc, ha donat el triomf als bascos sobre el conjunt blaugrana

Francesc LatorreActualitzat

El Barça inaugura la Lliga 2019-20 amb una derrota a San Mamés. L'empat a 0 s'ha mantingut en el marcador fins al minut 89, quan Aritz Aduriz, que acabava d'entrar en el terreny de joc, ha enviat la pilota al fons de la xarxa amb una tisora que ha fet embogir l'afició basca (1-0).

Els blaugranes han xutat tres cops al pal, però un gol d'Aduriz a les acaballes del partit ha tombat l'equip de Valverde

Hi havia molta expectació per veure quina seria la primera alineació oficial de Valverde en el seu tercer projecte al capdavant del Barça. Hi havia, sobretot, ganes de veure quin mig del camp dibuixava el tècnic barcelonista. Finalment, titularitat per a De Jong, Aleñá i Sergi Roberto, amb Rakitic i Busquets a la banqueta. A davant, amb Messi lesionat, el trident l'han integrat Dembélé, Griezmann i Suárez. Piqué i Lenglet han format l'eix de la defensa, amb Alba i Semedo als laterals. És, en definitiva, la mateixa alineació que Valverde va fer en el darrer amistós de pretemporada, en què el Barça va superar el Nàpols per 4-0 als Estats Units. Coutinho, amb un peu i mig al Bayern de Munic, ha quedat descartat.

En la primera part, el Barça no ha aconseguit mai imposar el seu estil de joc. Combinacions erràtiques, moltes pèrdues de pilota i la sensació de no tenir mai controlat el partit, davant d'un Athletic Club fidel a la seva idea de pressió i entrega infinita. Amb aquest panorama, la primera gran oportunitat l'ha tingut el conjunt d'Gaizka Garitano, amb un llançament molt llunyà d'Iñaki Williams però molt potent i ben dirigit. Ter Stegen s'ha estirat a la seva dreta i ha enviat la pilota a córner (min 7).

El mateix Williams n'ha tingut una altra de molt clara només vuit minuts més tard. Després de guanyar l'esquena a la defensa barcelonista ha provat de sorprendre Ter Stegen amb un xut creuat, però l'alemany ha tornat a salvar els blaugranes, avui vestits amb la segona samarreta, la de color groc. La primera oportunitat del Barça ha arribat a la mitja hora de joc i gairebé sense voler. Una pèrdua de pilota d'Unai García ha acabat convertint-se en una passada involuntària a Luis Suárez, que estava sol dins de l'àrea rival afectat per un problema muscular. Malgrat això, Suárez ha engaltat amb la cama esquerra i ha enviat la pilota al pal.

L'uruguaià, per cert, no ha pogut continuar i ha estat substituït per Rafinha. Aquest canvi ha suposat que Griezmann abandonés la banda esquerra per situar-se de fals nou. En el minut 37, Raúl García ha tingut una altra ocasió per avançar els lleons de San Mamés, però, a boca de gol, no ha sabut convertir una bona passada de Capa. Al límit del descans, una altra fusta del Barça, en aquest cas protagonitzada per Rafinha. Preciosa rosca de l'hispanobrasiler amb cama esquerra i grandíssima estirada d'Unai Simón, que ha tocat amb les mans i ha enviat la pilota al travesser de la porteria. Ha estat l'última ocasió d'una primera part que no deu haver deixat gens satisfet Ernesto Valverde.

Tant és així que Valverde ha fet un altre canvi a la mitja part, circumstància gens habitual en ell. Carles Aleñá s'ha quedat a la banqueta i ha donat entrada a Rakitic. En els primers compassos, ja s'ha intuït que el Barça tindria més control, i només començar, Rafinha ha disposat d'una altra bona ocasió. El seu xut ras l'ha desviat Unai Núñez i la pilota ha acabat tocant l'arrel del pal. La resposta basca ha estat una internada de Williams que ha acabat amb un xut que s'ha estavellat al lateral de la xarxa de Ter Stegen.

En el minut 70, Rakitic ha tingut una opció boníssima per encetar el marcador. El croat ha recollit una pilota morta dins de l'àrea després d'una jugada embolicada. La seva rematada, però, ha sortit lleugerament desviada per sobre de la porteria de l'Athletic Club. Les possessions del Barça eren cada vegada més llargues, amb l'equip de Garitano cada vegada més tancat a la seva pròpia parcel·la. Però sense generar gaires angúnies a l'afició basca. Valverde ha exhaurit els canvis a un quart d'hora del final, quan ha donat entrada a Carles Pérez en el lloc de Sergi Roberto. En el minut 80, una jugada personal de Rafinha, en què ha anat superant contraris a empentes i rodolons, ha acabat amb una acció molt forçada que ha acabat a córner. Una centrada del mateix Rafinha en el 85 l'ha rematat desviada Griezmann, en una de les poques aparicions destacades del francès.

En el minut 85, La Catedral ha esclatat de joia amb l'entrada d'Aduriz en el lloc de Williams. Feia pocs dies que el 20 de l'Athletic havia anunciat que aquesta era la seva última temporada en actiu. Una cridòria que ha quedat en no res quan l'heroi de San Mamés ha engaltat una rematada brutal a la mitja volta i ha fet el primer gol del partit en aprofitar una delicada centrada de Capa. Un autèntic regal del destí per a aquest veterà jugador de 38 anys. El Barça, a la desesperada, hauria pogut empatar amb un cop de cap de Lenglet, desviat per Unai Simón.

Feia deu temporades que el Barça no perdia en l'estrena de la Lliga. San Mamés ha trencat la ratxa. En la segona jornada de Lliga, el Barça rebrà el Betis al Camp Nou, diumenge que ve a la nit.

El vestidor aclama Aduriz

En la seva arribada al vestidor, els companys han aplaudit l'actuació de l'autor de l'únic gol del partit. Aduriz ha saludat un per un tots els seus companys d'equip, que han corejat el seu nom.