Futbol - Eurocopa

Escòcia s'omple d'orgull a Wembley i demora la classificació anglesa (0-0)

Tot i jugar amb dos centrals improvisats, Escòcia ha estat prou sòlida al darrere i ha generat prou ocasions com per complicar-li la vida a Anglaterra, que també ha enviat una pilota al pal. Els anglesos no han sabut aprofitar l'empat entre Croàcia i la República Txeca (1-1)

Jordi SunyerActualitzat

El que en altres cites esportives globals és el Team GB, aquí són les home nations, des del 1872, quan es va disputar el primer partit de seleccions de la història, amb els mateixos protagonistes d'aquesta nit a Wembley. En el futbol ressonen les diferents llengües, les diferents cultures, els diferents accents de les Illes Britàniques. I això pot voler dir, també, una diferent manera d'interpretar la pluja, i més quan els escocesos s'han empescat més de cent mots per descriure'n les variants. Per a l'equip de Steve Clarke, que plogui suposa cultivar l'essència del good old football; joc vertical, directe, pilota a banda i centrada, sense renunciar, si l'escenari era propici, al passing game que, precisament, els escocesos van importar cap al sud. En canvi, la nova Anglaterra de Gareth Southgate ha cregut que l'aigua podia facilitar una circulació de l'esfèrica encara més ràpida. I, com que no hi ha una sola manera de jugar bé, tots dos han jugat bé a la seva manera i s'han acabat repartint dos punts (0-0), de manera que la classificació del grup D no es resoldrà fins l'última jornada.

Harry Kane es llança en planxa per rematar una centrada de Reece James (Carl Recine / Reuters)

Els escocesos han completat un primer temps per sortir amb el cap ben alt. Han malaguanyat la primera clara opció del partit, després d'una centrada del lateral Stephen O'Donnell que ha rematat Che Adams (company d'Oriol Romeu al Southampton), però Stones ha tapat l'intent (4'). El mateix Stones ha respost, curiosament, en el primer córner a favor dels anglesos: la reraguarda escocesa ha perdut la marca del central del City, que ha colpejat en posició franca cap al pal (11'). Els anglesos també han estat a punt de treure fruit de la pressió sobre la sortida de pilota rival: Sterling li ha pispat la pilota a McTominay i ha cedit per l'arribada de Mount, que ha mirat d'anticipar-se però ha rematat fora (12'). Els centrals blau marí avui, Tierney i McTominay, no ocupen aquesta posició habitualment en els seus clubs, però poc a poc, com el seu equip, han anat guanyant confiança. Si Anglaterra jugava els seus trumfos (Kane ha rematat a fora una bona centrada de Reece James des de la dreta, al 28'), Escòcia no s'arrugava i responia. El carriler Stephen O'Donnell ha obligat Pickford a realitzar l'aturada del partit després d'una fantàstica volea creuada del lateral del Kilmarnock (29').

O'Donnell remata de volea i obliga a una gran intervenció de Pickford (Carl Recine / Reuters)

Escòcia li ha aguantat la mirada a Anglaterra i els pross han enrogit durant al descans. La seva sortida a la represa volia ser un the joke is over, i han tingut una doble oportunitat (de Sterling i de Mason Mount, que ha exigit Marshall) gairebé en la primera jugada d'atac ben trenada (47'). El renovat dinamisme dels de Southgate també es traduïa en la presència de convidats imprevistos en zona de rematada, com Reece James, que ha xutat alt per poc (55'). Però Escòcia, resilient i pacient, treia petroli -mai més ben dit- de qualsevol mínima opció a la contra o a pilota parada; una pilota dividida a la sortida d'un córner ha caigut als peus de Lyndon Dykes, que ha batut Pickford, però Reece James li ha negat el gol sobre la línia. El partit era preciós, trepidant. Southgate ha buscat sacsejar el seu atac introduint Rashford per Kane, però només un minut després, Che Adams ha estat a punt d'aprofitar una centrada d'Andy Robertson desviada per Stones (76'). A mesura que passaven els minuts, els escocesos s'han dedicat cada cop més a defensar, i fins i tot, en l'última jugada del partit, ho han fet amb trets rugbístics. Algú podrà argumentar que la Tartan Army ja ha fet la seva Eurocopa tocant els nassos -once again- als anglesos, però si més no han aconseguit mantenir l'emoció del grup.

 

 

Anglaterra, així, no ha sabut aprofitar l'empat en l'altre partit. Tot i que Luka Modric va insistir que no es podia menystenir Croàcia, el cert és que la prestació dels subcampions mundials a l'Eurocopa ha respost, més aviat, als pronòstics dels analistes. Amb un gol a favor i un punt en dos partits, l'equip de Zlatko Dalic s'ha complicat la classificació per als vuitens de final en cedir un empat davant la República Txeca (1-1). Els croats han arribat tard al partit i, certament, la reacció que han mostrat a la segona meitat pot suposar un brot verd per als seus aficionats, però s'han obligat a guanyar Escòcia en l'última jornada per no ser prematurament eliminats.

El cop de colze de Lovren sobre Schick que ha suposat el penal del 0-1 (Petr David Josek / Reuters)

Els balcànics, a l'inici, s'han vist sobrepassats per una República Txeca més intensa i no s'han començat a desvetllar fins al quart d'hora, amb un llançament de falta que Dejan Lovren ha enviat alt (14'). Els croats no aconseguien fer arribar la pilota a l'àrea rival, i el seu mig del camp estava sotmès al ritme que marcaven els txecs. Un xut desviat de Schick (20') després d'una assistència del lateral Coufal, però, ha actuat com a senyal d'alarma. Croàcia ha gaudit d'una oportunitat inversemblant immediatament després, en un rebuig de Vaclík que s'ha estavellat en el cos d'Ante Rebic i ha acabat marxant a poca distància del pal (22'); un minut més tard, un córner picat en curt ha acabat amb una assistència del madridista Luka Modric cap a Ivan Perisic, que ha rematat per primer cop entre els tres pals. Però quan el matx s'equilibrava, Dejan Lovren ha tret el colze a passejar en un salt amb Patrik Schick, i de passada li ha rebentat el nas al rival. L'àrbitre espanyol Del Cerro Grande ha necessitat l'advertència del VAR, però ha marcat el punt dels onze metres i Schick ha executat el penal a la perfecció per aconseguir el tercer gol en dos partits (0-1, 36'). Els txecs, això sí, han estat a punt de malaguanyar l'avantatge de seguida; han d'estar agraïts al milanista Ante Rebic, incapaç de definir en una rematada franca a l'interior de l'àrea, poc després del servei de centre (37').

L'incontestable llançament de Schick per inaugurar el marcador (Stu Forster / Reuters)

En canvi, la imatge dels croats ha millorat substancialment des de l'inici de la segona part, i de seguida, Ivan Perisic ha equilibrat el duel amb un gol fantàstic, després d'un servei ràpid de falta: ha retallat cap a l'interior, ha burlat Coufal i ha engegat un batzac sec del qual Vaclík ni s'ha adonat (1-1, 47'). L'empat ha donat pas a una represa equilibrada, en què els txecs han generat, numèricament, més ocasions (un xut creuat de Soucek, al 52'; una internada de Jankto avortada per Livakovic, al 61'; i una volea alta de Hlozek dins l'àrea, al 75'). La més clara, però, ha estat de l'equip de Zlatko Dalic: Vlasic ha controlat una assistència de Perisic amb el cap dins l'àrea, d'esquena a porteria, i quan s'ha pogut girat ha rematat alt per poc (72'). Els txecs, que van superar Escòcia en la primera jornada, han anat entenent, a poc a poc, que l'empat era un resultat acceptable de cara a l'última jornada, i l'han defensat bé: però, en l'última jornada, els espera la favorita Anglaterra.

Anar al contingut