03, NO2, PM10, CO2: nova informació d'El temps de TV3

Avancem en el coneixement i en la difusió de la crisi climàtica i els contaminants atmosfèric juguen un gran paper.

Néstor GómezActualitzat

Des de fa uns mesos les dades meteorològiques de les càmeres de TV3 que oferim per antena van acompanyades d'unes boles que ens indica els nivells de contaminació. Ara, afegim una altra informació, el nivell de CO2. Per a una compressió ràpida del nivell de contaminació hi ha tres nivells de qualitat de l'aire a mode de semàfor: 

  • Verd, qualitat de l'aire bona
  • Groc, regular
  • Vermell, pobra
  • Gris, no hi ha dades

Els tres elements contaminants que es presenten són:

  • PM10, les partícules sòlides o líquides de diàmetre entre 2,5 i 10 µm.

En Dani Ramírez es esmenta les conseqüències que aquests contaminants tenen sobre el nostre cos. Per a una comprensió fàcil, la informació funciona a mode de semàfor, on el verd és nivell baix i vermell nivell d'alta contaminació.

Gran novetat, dades de CO2

Un nou símbol ens mostrarà a les càmeres de TV3 el nivell de concentració de CO2 a escala planetària. I ho fem comparant les dades actuals amb les de fa un any i fa 10 anys, per tenir una visió global de la situació de crisi climàtica. Cada color del cercle és un dels objectius de desenvolupament sostenible, anomenat ODS. Uns objectius i esforços de les Nacions Unides per construir un món millor.

 

Que el planeta Terra té febre és una realitat, amb una temperatura que any rere any es troba molt per sobre dels valors normals i molt disparada respecte a la temperatura de fa unes dècades. Però la variable que realment mesura la febre del planeta és el diòxid de carboni (CO2). Aquest gas, juntament amb altres, és fonamental per a la vida al planeta perquè absorbeix la calor, crea efecte hivernacle i permet que la temperatura mitjana del planeta sigui d'uns 15 ºC. Si no tinguéssim aquest embolcall, la temperatura cauria cap als -18 ºC. Ara bé, la contínua emissió de gasos emesos a l'atmosfera des de l'inici de l'època industrial i, sobretot, els emesos en les darreres dècades ha disparat la quantitat de CO2. Hem fet que l'embolcall sigui més dens i l'efecte hivernacle sigui més intens. Hem passat de tenir uns nivells inferiors els 320 partícules per milió (ppm) abans de la dècada dels 60 a superar actualment els 400. Una xifra molt preocupant perquè hem canviat, els humans, els nivells naturals de l'atmosfera i que ens va molt en contra nostre amb temperatures cada cop més altes i fenòmens extrems més severs.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut