Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

CO2, diòxid de carboni: nova informació d'El Temps de TV3

Redacció Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

El diòxid de carboni, el CO2, és el principal gas d'efecte hivernacle, el responsable que la temperatura del planeta augmenti. La informació meteorològica de Televisió de Catalunya incorpora a partir d'avui informació en tots els seus espais sobre la quantitat de CO2 que hi ha en l'atmosfera terrestre. Dades del dia i la comparació sobre com estàvem fa un any i fa deu anys. La xifra té color verd si hem baixat respecte l'any passat, vermell si hem pujat i gris si estem igual.

 

 

Amb aquesta nova informació es podrà veure l'evolució d'aquest gas en el temps i si son efectius els acords i les accions que es porten a terme per limitar el canvi climàtic.

La mesura del CO2 que us ensenyarem és el registre de referència mundial, mesurat a de l'observatori del Mauna Loa, a Hawaii.

 

 


 

Els objectius de desenvolupament sostenible


Com veureu en les càmeres, el distintiu del CO2 estarà encerclat en un cèrcol de colors. Aquest cercle representa els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

El 2015, l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. L'Agenda 2030 es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l'educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. 

 

Afectacions del diòxid de carboni


El diòxid de carboni és un gas incolor, inodor i insípid. No és tòxic i, per tant, no es considera directament nociu per a la salut. Per això no està contemplat en el grup de paràmetres que defineixen la qualitat de l'aire local, incorporats en la informació de les càmeres del temps: l'ozó troposfèric (O3), el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules sòlides o líquides de diàmetre entre 2,5 i 10 µm (PM10).

Però la contribució del CO2 a l'efecte d'hivernacle i, per tant, al canvi climàtic antropogènic, és determinant. Per això ensenyarem a partir d'ara el valor de la concentració del Mauna Loa.


Origen del CO2
 

Segons l'informe d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a Catalunya, publicat el 2016, un 36% de les emissions de CO2 s'originen en el sector industrial. Aquest percentatge inclou les emissions d'aquest gas en la combustió per generar energia i les emissions dels processos productius industrials. Un 35% de les emissions ve del transport, un  15% del sector energètic i un altre 15% del sectors residencial i de serveis .

ARXIVAT A:
Crisi climàtica

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut