El volcà Agung, a Indonèsia, entra en fase crítica d'erupció

Néstor GómezActualitzat

Alerta a l'illa de Bali, a Indonèsia, per l'erupció del volcà Agung, que ha entrat en "fase crítica", segons l'Agència Nacional de Gestió de Desastres (BPBD).

Divendres passat es va elevar l'alerta a nivell 4, el més alt, i l'activitat volcànica no ha deixat d'augmentar. Tot i així, no se sap del cert si el volcà entrarà en erupció, segons ha afirmat Sutopo Purwo Nugroho, el director de la BPBD. Només dilluns es van registrar 547 terratrèmols volcànics superficials, una xifra que s'ha multiplicat per quatre des de divendres, amb 119.

S'ha establert una zona de seguretat d'uns 12 km a l'entorn del cràter i unes 80.000 persones haurien marxat d'aquesta zona. Els desplaçats s'han allotjats en uns 350 refugis en nou districtes de la regió.

L'estreta relació entre els volcans i el clima

El volcà Agung és un dels tres volcans que durant el segle XX van marcar el clima del planeta a causa d'erupcions severes. Les grans erupcions volcàniques injecten a l'atmosfera una immensa quantitat de material que s'escampa i s'expandeix per l'aire de tot el planeta i fa de filtre als raigs solars, cosa que fa baixar la temperatura global durant uns mesos.

Les tres gran erupcions del segle XX van ser: Agung, l'any 1963; El Chichón, 1982; i Pinatubo, 1991. Mireu com cau la radiació solar després de cada gran erupció. Són dades registrades a l'Observatori de Mauna Loa, a Hawaii.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut