Iridescència a Masella. Foto: Abel i Ada. (25/01/2015)
Iridescència a Masella. Foto: Abel i Ada. (25/01/2015)

El temps de la A a la Z: Iridescència

Actualitzat

La descomposició de la llum del sol, de blanca a colors, crea un gran poder d'atracció per la seva raresa. Com a exemples, l'arc de Sant Martí, els halos, les glòries i també les iridescències.

Tots són fenòmens òptics. La iridescència es diferencia dels altres fenòmens en el fet que no forma cap mena d'arc al voltant del sol. La llum blanca del sol passa per les petites gotes d'aigua dels núvols mitjans, que dispersen la llum, com els colors que veiem a les bombolles de sabó o a les taques d'oli.

Els colors que veiem canvien segons l'angle observació, i això no té res a veure amb les bandes de colors uniformes de l'arc de Sant Martí. És un fenomen rar que es dóna a les vores o contorns dels núvols, del tipus altocúmulus i altostratus, que es troben molt a prop del sol.

 

 

La iridescència la podreu veure amb més facilitat si porteu ulleres de sol, sobretot si porteu filtres de categoria 3. Les ulleres de sol dilueixen la resplendor del sol i ressalten els colors de la iridescència. També ho podeu observar si amagueu el sol darrere d'arbres.

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut