Què és la ivermectina i què sabem del seu potencial contra la Covid?
Fets o fakes

Què és la ivermectina i què en sabem sobre el seu potencial contra la Covid?

Es tracta d'un medicament antiparasitari que als Estats Units ha provocat intoxicacions per haver-se utilitzat per combatre el coronavirus

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Al llarg de la pandèmia han anat apareixent diverses possibilitats de tractament contra la malaltia que provoca el coronavirus. En el seu dia ens vam acostumar a sentir la paraula remdesivir, i fins i tot es va parlar de la hidroxicloroquina, un suposat remei que es va arribar a prendre l'expresident nord-americà Donald Trump, tot i no estar recomanat fora d'entorns hospitalaris o assajos clínics.

En les darreres setmanes, la substància que ha guanyat força en els rumors sobre els possibles tractaments és la ivermectina. Fins i tot hi ha missatges de WhatsApp que expliquen que, com que ja se n'ha aprovat l'ús, ja no cal vacunar-se.

Què és la ivermectina i què en sabem sobre el seu potencial contra la Covid?
(Catalunya Ràdio / "Fets o fakes")

En aquest missatge hi ha diverses informacions descontextualitzades o directament falses que mirarem d'anar desgranant. 

Què és la ivermectina?

La ivermectina és un medicament antiparasitari que es fa servir en l'actualitat per tractar alguns tipus de cucs intestinals tant en humans com en animals. També es fa servir de manera tòpica, a la pell, contra els polls o la rosàcia. 

El doctor Tomàs Pérez Porcuna, especialista en malalties infeccioses i tropicals de la Mútua Terrassa, ha explicat al "Fets o fakes" les utilitats de la ivermectina:

"És un antibiòtic que es fa servir normalment per a malalties que es donen, sobretot, en països pobres. Es fa servir com a antiparasitari. És barat i fàcil de produir."

Aquest medicament també es pot fer servir en animals, però els preparats per a humans i per a animals no són equivalents. 

Està aprovat el seu ús contra la Covid?

No. L'ús de la ivermectina contra el coronavirus no ha estat aprovat i l'OMS recomana que no es faci servir si no és en assajos clínics.

A l'estat espanyol hi ha fins a 6 assajos clínics que treballen per establir si és un medicament útil contra el coronavirus.

Un d'aquests assajos justament s'està fent a la Mútua de Terrassa, dirigit pel doctor Pérez Porcuna. Segons ha explicat al "Fets o fakes", fins ara la ivermectina no s'ha mostrat eficaç ni per aturar la replicació del virus ni per minimitzar-ne els efectes:

"Estem a punt de publicar els resultats del nostre assaig i malauradament no mostren que la ivermectina, en les dosis estándard autoritzades, tinguin cap efecte ni per reduir la inflamació de les vies respiratòries ni per frenar la replicació del virus."

Aquest resultat contrasta amb els que s'havien obtingut en experiments in vitro i en animals. En estudis en animals, com aquest de l'Institut Pasteur francès, la ivermectina s'havia mostrat efectiva contra la inflamació de les vies respiratories i per solucionar la pèrdua d'olfacte. El missatge de WhatsApp mencionava l'Institut Pasteur, però obviava el fet que l'experiment havia funcionat en animals i no en humans.

En els experiments in vitro, segons el Dr. Pérez Porcuna, s'havia aconseguit fins i tot aturar la replicació del virus.

Finalment, però, aplicat en humans en dosis estàndard no ha donat els mateixos resultats. A la pregunta de si es pot assajar amb dosis més altes d'ivermectina, el Dr. Pérez Porcuna explica que s'està provant en alguns assajos clínics, però que cal tornar a les fase u i dos d'experimentació, la que observen si un fàrmac és tòxic o no i la seva eficàcia en petits grups i en condicions ideals. 

Després d'aquesta fase es passaria a la tres, en què ja es miraria si el fàrmac és efectiu en grups de població més grans i en situacions reals. Tot plegat, per tant, encara està molt lluny de poder ajudar els malalts de Covid. 

Casos d'intoxicació per ivermectina

La ivermectina es fa servir també en animals i en països com els Estats Units s'han detectat possibles intoxicacions de pacients que haurien ingerit aquests medicaments d'ús veterinari, que són molt més concentrats. 

A Catalunya, casos com aquests serien molt més difícils, perquè el medicament no es pot comprar a les farmàcies i per als animals ha de ser prescrit per un veterinari, com ha explicat al "Fets o fakes" Ricard Parés, president del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya.

Quins altres tractaments estan en fase de proves?

En el missatge de WhatsApp que estem analitzant s'explica que la Comissió Europea "ha aprovat cinc teràpies que estaran disponibles a tots els hospitals dels estats membres per tractar la Covid" i que "aquestes terapies estan aprovades per decret del Consell Europeu (Parlament Europeu) i estaran operatives l'1 d'octubre". 

A banda de la menció confusa del Consell i el Parlament, el nucli del missatge és fals. Ni el Consell, ni la Comissió Europea ni el Parlament no han aprovat cap tractament, sinó que, com s'indica a l'enllaç que també ofereix el missatge, la Comissió es compromet a crear una cartera, una llista, dels tractaments en experimentació més prometedors. La CE no pot autoritzar medicaments, sinó que ho ha de fer l'Agència Europea de Medicaments

Entre aquests tractaments en fase de proves, la Comissió en menciona tres amb anticossos monoclonals i un amb un immunosupressor que podrien estar disponibles als hospitals cap a finals d'any, com confirma al "Fets o fakes" el doctor Josep Maria Miró, especialista en Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Ara per ara, segons explica el mateix doctor Miró, els únics tractaments disponibles contra la Covid són el remdesivir, els corticoides i el tocilizumab, un inhibidor de la interleucina (un tractament contra l'artritis reumatoide) que funciona amb una sola dosi.  

Pel que fa als anticossos monoclonals, el doctor Miró explica que el que fan és bloquejar l'entrada del virus a les cèl·lules:

"S'ha demostrat que poden ser molt útils per prevenir la infecció en personal molt exposat al virus i que en persones infectades amb malaltia lleu poden prevenir l'ingrés hospitalari."

Fins i tot s'està veient que, si es donen aquests anticossos a persones ingressades, per tant greus, quan els pacients encara no han generat anticossos propis, es redueix la mortalitat. Malauradament hi ha dos problemes que podrien retardar l'aplicació d'aquests tractaments, segons explica el mateix doctor Miró:

"L'únic problema per implementar aquests tractaments és que no són pastilles, sinó que cal injectar-los per via intravenosa (per bé que s'estan fent proves d'administració subcutània) i que son molt cars." 

Finalment, la setmana passada, la farmacèutica Merck va fer pública una nota de premsa en què assegura haver trobat un remei oral, en pastilla, que ajuda a prevenir la mort per Covid. Ara bé, aquest medicament també està en fase experimental i el laboratori encara ni tan sols ha demanat autorització per comercialitzar-lo a les autoritats sanitàries. 

En definitiva, el missatge que s'ha difós per WhatsApp sobre els tractaments contra la Covid és fals i encara no hi ha tractaments suficients per desaconsellar o aturar la vacunació. De fet, encara que hi hagués tractaments, tots els especialistes recomanen la vacunació perquè sempre és millor no agafar la malaltia que no pas agafar-la i haver-la de tractar. 

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Notícies falsesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut