TOTS ELS ÀUDIOS

 • Plats estel·lars de la gastronomia universal: la paella
  Escolta àudio

  Plats estel·lars de la gastronomia universal: la paella

  Amb el periodista i savi Salvador Garcia-Arbós continuem ampliant la llista dels 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Avui parlem de la paella, un plat de sota, cavall i rei per als valencians. Un plat que genera debat: de qualsevol arròs se'n pot dir "paella"?

 • La decisió més compromesa de la taqueria més popular dels EUA
  Escolta àudio

  La decisió més compromesa de la taqueria més popular dels EUA

  Filadèlfia és notícia aquests dies per un petit establiment de tacos: South Philly Barbacoa. La seva mestressa, la cuinera mexicana Cristina Martínez, i el seu marit, Ben Miller, han decidit deixar de servir carn de porc al seu restaurant. El motiu ens l'explica el periodista Marc Casanovas des de Boston. També parlem de l'all i de les seves propietats desinfectants amb Toni Massanés, director de la fundació Alícia; el periodista Eloi Vila recorda la seva magdalena de Proust; Philippe Regol, el nostre crític gastronòmic de capçalera, ens descobreix el restaurant "Hoja Santa", segons ell el millor mexicà de Catalunya, i la propina la deixa la ramadera Isabel Castanyer des del Mas La Coromina, a la Vall d'en Bas.

 • Bee Wilson, edulcorants naturals i els estralls del temporal Gloria
  Escolta àudio

  Bee Wilson, edulcorants naturals i els estralls del temporal Gloria

  Descobrim la producció llibretera de la historiadora britànica Bee Wilson, especialitzada en gastronomia i alimentació, que explica com es construeixen els gustos i tracta problemes contemporanis controvertits sobre la nostra manera de relacionar-nos amb el menjar. En parlem amb el nostre llibreter de capçalera de La Central del Raval, Nacho Borraz (@librosalabrasa). El dàtil és una llaminadura natural i una de les noves tendències en edulcorants. Ho explica Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, amb qui també analitzarem com ha afectat les collites el pas del temporal Gloria. El cantant Litus rememora la seva magdalena de Proust; el crític gastronòmic Philippe Regol ens descobreix Soluna, un restaurant japonès diferent on no serveixen sushi, i la propina la deixa Maria Costa des de Cal Rosal, al Berguedà.

 • Fruites i verdures ecològiques: són més sanes i nutritives?
  Escolta àudio

  Fruites i verdures ecològiques: són més sanes i nutritives?

  Per saber els pros i contres de l'agricultura ecològica passegem amb el Ferran Berenguer per un camp de carxofes ecològiques del Prat de Llobregat. També visitem un súper eco amb la catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, Carme Vidal, per saber si la fruita i verdura ecològica és realment més sana. I també sabrem què és el Food Design, la disciplina que estudia el disseny alimentari, amb el dissenyador Òscar Guayabero. A més, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla de les algues, de les seves propietats nutricionals; el periodista expert en pa Ibán Yarza rememora la seva Magdalena de Proust; el crític de cinema Àlex Gorina tasta unes aletes de pollastre de qualitat dubtosa al "Nyap o top?" de Gerard Jubany; el crític gastronòmic Philippe Regol sopa al restaurant Virens, a l'Hotel Almanac de la Gran Via de Barcelona. I la propina la deixa el viticultor Joan Asens, des del Priorat.

 • Xiclets contra la ressaca: una de les moltes aplicacions del "food design"
  Escolta àudio

  Xiclets contra la ressaca: una de les moltes aplicacions del "food design"

  El "food design", que podríem traduir com a "disseny alimentari", és una disciplina del disseny centrada en el menjar. Un dels reptes més rellevants per al sector de l'alimentació actual és el d'incorporar la cura de la salut en els seus productes i un exemple de l'auge dels productes relacionats amb el benestar el trobem en una companyia de Còrdova, Wugum, que ha desenvolupat una àmplia varietat del que ells en diuen "xiclets funcionals". En ho explica el dissenyador Òscar Guayabero.

 • El pijama: recuperem unes postres en perill d'extinció
  Escolta àudio

  El pijama: recuperem unes postres en perill d'extinció

  Quant temps fa que no heu menjat un pijama? Si heu nascut després dels anys 90 potser ni n'heu vist ni n'heu tastat mai cap. En parlem amb el propietari del restaurant 7 Portes, Paco Soler Parellada, que el serveix a la carta des del 1951, i que s'inspira en el préssec Melba d'August Escoffier. De la figura d'Escoffier i de l'origen del préssec Melba ens en parla Núria Bàguena, historiadora i divulgadora del patrimoni culinari. I li preguntem al xef Pau Gascó per l'adaptació del pijama que serveix al seu restaurant Petit Pau (Sants). Ens endinsem en el procés de fabricació del whisky amb la sommelier i nutricionista Clara Antúnez; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica com es cuina la truita de riu; el cantautor Albert Pla recorda la seva magdalena de Proust; l'advocat Alberto García Moyano ("En ocasiones veo bares") se sotmet al "Nyap o top?" de Gerard Jubany; Philippe Regol dina a Els Casals de Sagàs, i la propina la deixa la pagesa Dolors Català des d'Arbeca.

 • El whisky, el destil·lat fetitxe de Churchill i Sinatra
  Escolta àudio

  El whisky, el destil·lat fetitxe de Churchill i Sinatra

  Diuen que Frank Sinatra n'era un gran amant i que Winston Churchill en prenia per esmorzar i sopar. Però la gran experta en whisky és la nostra sommelier i nutricionista de capçalera Clara Antúnez, amb qui descobrim quin és el procés de fabricació per obtenir aquest destil·lat, les diferents procedències i altres curiositats sobre el seu consum arreu del món.

 • El te no és aigua bruta. T'expliquem per què!
  Escolta àudio

  El te no és aigua bruta. T'expliquem per què!

  El te és per a molts un gran desconegut perquè sempre ha viscut a l'ombra del cafè. Però cada vegada és una beguda que sedueix més. Visitem una de les botigues de te amb més tradició de Barcelona, Sans & Sans. I la mestra de te Victoria Bisogno comparteix amb nosaltres els secrets per preparar correctament aquesta beguda d'origen xinès. Amb el Salvador Garcia-Arbós continuem a la recerca dels 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Aquest cop parlem del bistec tàrtar. Toni Massanés ens parla de les llenties i dels seus beneficis. La periodista Tana Collados se sotmet al perillós tast del "Nyap o top?", amb Gerard Jubany, que li ha portat la nova hamburguesa vegana del Burger King, la Rebel Whopper. Philippe Regol menja al restaurant Vivanda, al barri de Sarrià de Barcelona, i ens ho explica. I la propina la deixa la cuinera del restaurant "El Ferrer de Tall", Maria Nicolau.

 • Plats estel·lars de la gastronomia universal: bistec tàrtar
  Escolta àudio

  Plats estel·lars de la gastronomia universal: bistec tàrtar

  Amb el periodista i savi Salvador Garcia-Arbós continuem ampliant la llista dels 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Avui parlem del bistec tàrtar, plat de culte per als amants de la carn crua. Un bistec tàrtar demana un cert ritual de preparació: com s'elabora i com s'amaneix?

 • Rebel Whopper: nyap o top?
  Escolta àudio

  Rebel Whopper: nyap o top?

  La periodista Tana Collados tasta la nova hamburguesa vegana del Burger King, la Rebel Whopper. Aquest producte serà un nyap o bé serà deliciós?

 • El plat saludable de Harvard, bledes i el nou Via Veneto
  Escolta àudio

  El plat saludable de Harvard, bledes i el nou Via Veneto

  Els Estats Units, país associat per excel·lència al menjar porqueria, curiosament ens ha donat un dels models de referència més importants del món pel que fa a menjar saludable: el plat saludable de la Universitat Harvard, dissenyat per The Source Nutrition, un organisme independent format per 21 científics que no accepta cap publicitat, patrocini comercial ni assessorament mèdic. Amb el periodista Marc Casanovas, el nostre home a Boston (Massachusetts), sabrem en què consisteix aquesta fórmula màgica. L'actriu Estel Solé recorda la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla de les propietats nutricionals de les bledes i d'altres productes que trobem ara de temporada. El crític gastronòmic Philippe Regol visita el restaurant Via Veneto de Barcelona i ens explica el seu nou rumb, i la propina la deixa la ramadera Isabel Castanyer des del Mas la Coromina de la Vall d'en Bas, a la Garrotxa.

 • Tres Reis d'Orient, tres cartes i una muntanya de carbó
  Escolta àudio

  Tres Reis d'Orient, tres cartes i una muntanya de carbó

  Avui tenim una reserva per a tres al restaurant Caníbal. L'han feta amb els sobrenoms de "Gaspar", "Melcior" i "Baltasar", però qui s'amaga darrere de Ses Majestats d'Orient són Jordi Luque, Carme Gasull i Roger Estrada. Ells són els nostres reis particulars i avui els donarem de dinar, sí, però se'ls gira feina, la de respondre les cartes de tres dels nostres col·laboradors habituals: Salvador Garcia-Arbós, Clara Antúnez i Maria Nicolau. I també els toca la feina desagradable de repartir carbó! L'actor Alex Brendemühl ens explica la seva magdalena de Proust. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, parla de l'origen del tortell de Reis i altres productes de temporada. El crític gastronòmic Philippe Regol se'n va d'excursió pel Solsonès i visita el monestir El Miracle, on a banda de dormir també s'hi pot menjar. I la propina la deixa la pagesa Maria Costa (el Berguedà).

 • Dònut de panettone: nyap o top?
  Escolta àudio

  Dònut de panettone: nyap o top?

  La periodista gastrònoma i cofundadora de Gastronomistas Carme Gasull s'atreveix a tastar un dònut de panettone. Serà aquest producte un nyap o bé una genialitat?

 • Maria Nicolau: "La resposta a la sostenibilitat i el malbaratament és la cuina d'abans"
  Escolta àudio

  Maria Nicolau: "La resposta a la sostenibilitat i el malbaratament és la cuina d'abans"

  Maria Nicolau és cuinera de poble. La trobareu als fogons del restaurant El Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau. És llegida, culta, entusiasta i, sobretot, estima el seu ofici. Sempre té gana, física i intel·lectual. La Paula Molés la convida a dinar a casa seva, on, a banda de menjar, reflexiona sobre l'ofici de cuinera i el que suposa exercir la professió en un entorn rural. També sabem quina és la magdalena de Proust de la soprano Ainhoa Arteta; el crític gastronòmic Philippe Regol dina al restaurant Al Marge de Badalona. I la propina la deixa la pagesa Dolors Català des d'Arbeca (Lleida).

 • Torró picant: nyap o top?
  Escolta àudio

  Torró picant: nyap o top?

  El xef Artur Martínez tasta un torró picant de la casa Vicens dissenyat pel cuiner Marc Ribas. Serà aquest producte un nyap o bé un producte estrella? Artur Martínez és propietari del restaurant AÜRT, a l'hotel Hilton de Barcelona, que acaba de rebre la seva primera estrella Michelin

Anar al contingut