Zelenski i Sunak han exhibit sintonia en la visita del president ucraïnès a Londres (Reuters/Peter Nicholls)

"Doneu-nos ales": Zelenski visita Londres i París i torna a reclamar avions de combat

Kíiv continua reclamant armes occidentals com míssils de llarg abast i avions de guerra per fer front a la invasió russa

Redacció/AgènciesActualitzat

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, torna a demanar als països aliats avions de combat per defensar-se de l'exèrcit rus. Ho ha fet des de Londres, on s'ha reunit amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, i amb el rei Carles III.

El Regne Unit s'ha compromès a entrenar pilots ucraïnesos en avions de combat de l'OTAN.

Des de Londres, Zelenski ha viatjat fins a París, on s'ha reunit amb el president Emmanuel Macron i amb el canceller alemany, Olaf Scholz. Davant de tots dos, el president ucraïnès ha reiterat la petició d'"armament pesant i avions moderns". Macron ha assegurat a Zelenski que França acompanyarà Ucraïna "fins a la victòria" i continuarà "amb l'esforç en matèria de lliurament d'armes."

Aquest dijous seguirà la gira europea. Serà a Brussel·les per assistir a una reunió de la UE, on també té previst demanar més armament. És el segon viatge a l'estranger des que va començar la guerra fa gairebé un any.

 

Kíiv reclama més armes occidentals

Al Regne Unit s'ha escenificat solemnement el suport a Ucraïna. El primer ministre ha rebut el líder ucraïnès a l'aeroport, i després Zelenski ha visitat els escenaris que simbolitzen els poders de l'estat.

Els britànics enviaran més material bèl·lic a Ucraïna, i, sobretot, amplien l'entrenament militar. Començant pels pilots de caces ucraïnesos, a qui entrenaran perquè puguin pilotar avions estàndard de l'OTAN.

En un discurs davant dels legisladors britànics, ha insistit a demanar avions de combat, als quals s'ha referit com a "ales per aconseguir la llibertat". El líder ucraïnès ha donat per fet que la petició es farà realitat i ha afirmat:

"Marxaré avui del Parlament donant-vos les gràcies, per endavant, pels vostres poderosos avions."

 

Durant la visita, també ha alabat la figura del seu controvertit predecessor, Boris Johnson, de manera específica: "Boris, vas aconseguir unitat quan era absolutament impossible. Gràcies."

Mentrestant, van arribant tropes ucraïneses. Les últimes, per aprendre a utilitzar els tancs Challenger 2. 

L'ambaixada russa al Regne Unit ha advertit el govern de Sunak que, si envien avions de guerra a Ucraïna, la decisió tindrà "repercussions a tot el món", segons l'agència de notícies russa Tass.

En les darreres setmanes Rússia ha recuperat impuls i ha enviat al front milers de tropes que han estat mobilitzades recentment. És per això que el govern ucraïnès tem una gran ofensiva al voltant del 24 de febrer, quan es compleix un any de l'inici de la invasió.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir Zelenski
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut