Madrid

Zapatero salva la retallada per un vot de diferència i sense cap suport

El govern espanyol ha salvat per la mínima la retallada. El Congrés ha aprovat aquest dijous per un vot el decret que recull les mesures per accelerar la reducció del dèficit. La llum verda ha arribat gràcies a 169 vots a favor -els del PSOE- i 168 en contra, els que sumen PP, PNB, ERC, ICV, IU, BNG, Na-Bai i UpiD. L'abstenció de CiU, CC i UPN ha permès l'aprovació del reial decret. En la seva intervenció, Josep Antoni Duran i Lleida, tot i que ha insinuat que el seu grup s'abstindria, ha demanat a Zapatero que dimiteixi i convoqui eleccions si no pot aprovar els propers pressupostos. El portaveu de CiU també ha anunciat que buscarà una paga extraordinària per als pensionistes en el marc del Pacte de Toledo.

Actualitzat
La retallada s'ha salvat per ben poc. El Congrés dels Diputats ha donat llum verda per un vot de diferència al reial decret que inclou les mesures proposades pel govern espanyol per accelerar la reducció del dèficit. El decret s'ha aprovat per 169 vots a favor -els del PSOE- i 168 en contra, els de PP, PNB, ERC-IU-ICV, BNG, Na-Bai i UpiD. Les mesures han tirat endavant gràcies a l'abstenció de CiU, CC i UPN i sense cap suport.

CiU s'absté però demana a Zapatero que dimiteixi


Precisament l'abstenció de CiU, que no s'ha revelat fins a darrera hora, era clau per a l'aprovació de la retallada. El portaveu parlamentari de la federació nacionalista, Josep Antoni Duran i Lleida, ha estat crític amb el govern espanyol i ha demanat a José Luis Rodríguez Zapatero que dimiteixi després d'aconseguir la reforma laboral i si no pot tirar endavant els propers pressupostos de l'Estat.

Duran ha criticat les mesures previstes pel govern espanyol per reduir el dèficit, però ha argumentat la decisió del seu grup dient que l'escenari seria pitjor si el decret no s'aprovés, perquè les borses caurien i seria encara més perjudicial per a funcionaris i funcionistes. "No vull que Espanya sigui intervinguda com Grècia", ha sentenciat Duran.

En la seva intervenció, Duran ha anunciat que buscarà una paga extraordinària per als pensionistes en el marc del Pacte de Toledo i després que es congelin les pensions.

Zapatero vol "més consens" d'ara en endavant

Als passadissos de l'hemicicle, el president del govern espanyol ha assegurat que treballarà perquè les mesures que s'hagin d'aprovar a partir d'ara obtinguin "més consens", després que el decret que s'ha aprovat aquest dijous no ha obtingut el suport de cap altre grup i només les abstencions de tres d'ells. José Luis Rodríguez Zapatero ha explicat que el suport obtingut ha sigut "l'esperat" i ha descrit el text com "difícil".

Rajoy veu el decret "improvisat, injust i insuficient"


El líder del PP, Mariano Rajoy, ha tornat a carregar aquest dijous contra Zapatero i contra les mesures econòmiques del seu executiu. Rajoy ha criticat un decret que ha descrit com "improvisat, injust i insuficient" i que, ha dit, no genera ocupació ni riquesa i trenca els acords del Pacte de Toledo. Rajoy ha dit que no només la política econòmica del govern ha fracassat, sinó tota la política de Zapatero.

El Congrés ha debatut des de les nou del matí i fins al migdia el decret del govern espanyol amb les mesures per accelerar la reducció del dèficit. La primera a intervenir ha estat la vicepresidenta segona del govern i ministra d'Economia, Elena Salgado, que ha defensat les mesures, que ha descrit com "doloroses però inevitables".

El president anul·la el seu viatge a Brasil

A la sortida de l'hemicicle, Zapatero també ha informat que ha suspès el viatge que tenia previst fer aquest dijous a Rio de Janeiro per participar en una reunió de l'Aliança de Civilitzacions. El president del govern espanyol ha cancel·lat el viatge per assistir al Consell de Ministres d'aquest divendres, on previsiblement s'aprovarà el sostre de despesa dels pressupostos per al 2011 i també per ser a Madrid els darrers dies abans que s'acabi el límit que sindicats i patronals tenen per arribar a un acord sobre la reforma laboral.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut