Passatgers a les vies de tren després de l'accident
Passatgers a les vies de tren després de l'accident
Castellgalí

Una persona morta en un xoc frontal entre dos trens de Rodalies a Castellgalí

Dos trens de les línies R4 i R12 que circulaven per la mateixa via han xocat a les 18.25 a prop de l'antic baixador de Castellgalí

RedaccióActualitzat

Accident ferroviari mortal a les línies R4 i R12 de Rodalies Renfe. Almenys una persona ha mort i quatre han resultat ferides greus en el xoc frontal entre dos trens a prop de l'antic baixador de Castellgalí, entre Sant Vicenç de Castellet i Manresa, a la comarca del Bages.

Protecció civil ha confirmat que la persona morta és la conductora d'un dels dos combois, una dona de 26 anys d'edat. 

Segons l'últim balanç provisional de víctimes, fet públic pel Sistema d'Emergències Mèdiques, s'ha atès i traslladat a diferents centres hospitalaris 6 ferits greus, 15 menys greus i 37 lleus. A més, per la zona habilitada pels equips d'emergències han passat 47 persones més, que han marxat pel seu propi peu. Uns 300 passatgers més han resultat il·lesos.

L'accident ha passat a les 18.25 a prop de l'antic baixador de Castellgalí. En aquell moment, un dels dos combois accidentats estaria aturat o circulant molt lentament, i l'altre s'ha acostat circulant per la mateixa via i hi ha xocat. 

 

 

Abans de les 21.00, tots els passatgers dels dos combois ja estaven desallotjats. Fins a 65 passatgers il·lesos han estat traslladats, amb tres autocars, fins a Manresa i Terrassa. D'altres els han dut fins a Manresa amb un tercer tren que ha circulat per l'altra via. 

 

 

El conseller de Territori, Damià Calvet, que s'ha desplaçat fins al lloc de l'accident, l'ha explicat de la següent manera a Catalunya Informació:

"Hi havia un tren en contravia. Un tren que estava circulant des de Manresa cap a Barcelona per la via que normalment s'utilitza, en un tram en doble via, per pujar de Barcelona a Manresa. El perquè aquest tren estava en contravia s'haurà de determinar."


Més tard, en declaracions a la Cadena Ser, Calvet ha apuntat a un problema de senyalització "en l'automatisme que hauria impedir que un tren circuli a contravia". Renfe ja ha obert una investigació sobre els fets.

Fins al lloc del xoc també s'hi han desplaçat la consellera de Salut, Alba Vergés i, més tard, el president de la Generalitat, Quim Torra.

Segons el portaveu de l'operador ferroviari, Antonio Carmona, el xoc ha estat frontal entre un comboi de la R4, que va de Sant Vicenç de Calders i Manresa, i un altre de la R12, que fa el trajecte de l'Hospitalet de Llobregat a Lleida, passant per Manresa. 

"S'ha produït la col·lisió frontal entre un R12 i un R4. S'estan investigant les causes de l'accident"


A la zona de l'accident s'hi han desplaçat 19 dotacions dels Bombers de la Generalitat i 25 dotacions dels Mossos d'Esquadra.

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat 23 ambulàncies, un vehicle de logística i psicòlegs. Protecció Civil, que ha activat el pla Ferrocat, diversos tècnics.

La carretera C-55 ha estat tallada per facilitar l'accés dels serveis d'emergències.

 

 

El lloc és de difícil accés. Molts passatges han hagut de baixar a les vies i caminar uns 15 minuts per sortir de la zona.

A Castellgalí, a prop del lloc de l'accident, s'hi ha instal·lat el centre de comandament. de tots els equips d'emergència que han intervingut.

 

 

El Centre d'Atenció als Familiars, en canvi, s'ha establert finalment a l'estació de Renfe a Manresa, més ben comunicada que la de Castellgalí. A més, s'ha habilitat un telèfon d'informació per a persones afectades: 900101020.

 

 

El cap del Servei de Gestió del Risc i Planificació, Joan Gràcia, ha assegurat que "el tren estava força ple". Segons Renfe, entre els dos combois sumaven uns 400 passatgers

Una de les passatgeres, Susanna Pascual, ha explicat al canal 3/24 com han viscut l'accident:

"He vist que venia un tren de cara i que començava a frenar. Els vidres s'han començat a trencar i he sortit volant. M'he pogut aixecar i hem sortit, els que podíem caminar. Hi ha ferits, alguns que han pogut sortir pel seu propi peu. El tren anava força ple."

 

 

 

La circulació de trens a la R4 està interrompuda entre Sant Vicenç de Castell i Manresa, segons informa el servei de Rodalies:

 

Renfe ha establert un servei alternatiu d'autobusos.


Segon mort per un accident en menys de tres mesos

La R4 és la mateix línia on ja hi va haver un accident mortal el novembre de 2018. Llavors va morir una persona per un descarrilament. Una esllavissada va fer que el tren sortís de la via a Vacarisses.

ARXIVAT A:
MobilitatInfraestructures
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut