Jordi Cuixart i Xavier Antich s'abracen en l'assemblea d'Òmnium que ha formalitzat el relleu a la presidència (EFE/Alberto Estévez)
Jordi Cuixart i Xavier Antich s'abracen en l'assemblea d'Òmnium que va formalitzar el relleu a la presidència (EFE/Alberto Estévez)

Xavier Antich agafa el relleu de Jordi Cuixart a Òmnium: "Hem vingut a guanyar"

El nou president de l'entitat fa una crida a "revisar els marcs" amb els quals s'ha treballat fins ara i "crear noves complicitats"

RedaccióActualitzat

Xavier Antich ja és el nou president d'Òmnium Cultural. L'únic candidat a la presidència de l'entitat ha agafat el relleu de Jordi Cuixart en l'assemblea que s'ha celebrat aquest dissabte a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat.

El nou president d'Òmnium ha fet una crida a "revisar els marcs" amb els quals s'ha treballat fins ara i "crear noves complicitats" amb l'objectiu de culminar el procés cap a la independència. "Hem vingut a guanyar", ha anunciat.

"No hem vingut a passar l'estona: sabem on volem anar i què cal fer per arribar-hi. I no són només paraules: a Òmnium els fets parlen per nosaltres."

Antich ha situat com a objectiu al capdavant de l'entitat blindar la cultura i la llengua catalanes, que ha qualificat de "columna vertebral de la nació, lloc d'acolliment i de futur, no de confrontació".

Xavier Antich, durant el primer discurs com a president d'Òmnium
Xavier Antich durant el primer discurs com a president d'Òmnium (EFE/Alberto Estévez)


El nou president ha elogiat la tasca de Cuixart al capdavant de l'entitat per haver construït "l'Òmnium de les lluites compartides, de l'1-O, de la fortalesa davant del Tribunal Suprem, dels 190.000 socis". Segons el nou president, "el repte és estar a l'alçada i ser-ne dignes".

D'altra banda, Antich ha condemnat l'atac rus a Ucraïna i ha dit que "la línia vermella" d'Òmnium són la violència i la guerra.


La candidatura liderada per Xavier Antich va ser l'única que es va presentar a la renovació parcial d'Òmnium. Entre les 18 persones que formen part d'Òmnium 26 hi ha la periodista Mònica Terribas, l'exconseller Joaquim Forn, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez o la periodista Natza Farré.

Un total de 21.758 socis de l'entitat han votat en l'assemblea, tant de forma telemàtica com presencial.

Antich, després de ser escollit president d'Òmnium Cultural
Antich després de ser escollit president d'Òmnium Cultural (EFE/Alberto Estévez)

El comiat de Jordi Cuixart

En el seu últim dia com a president d'Òmnium Cultural, Cuixart s'ha posat al servei d'Antich i ha dit que "per tornar-ho a fer i fer-ho millor" cal formació i voluntat de tornar-ho a fer:

"Vam votar perquè moltíssima gent s'hi va deixar la pell. No només tornarem a votar, sinó que algun dia guanyarem!"

Cuixart ha defensat que la lluita de l'entitat "només tindrà sentit" si s'aconsegueixen "corregir les greus desigualtats que hi ha al país" i ha demanat que, "en temps de barbàrie", la cultura ho inundi tot.


Cuixart va anunciar a mitjans de gener la decisió de no optar a la reelecció com a president d'Òmnium, un càrrec al qual va accedir el desembre del 2015.

La voluntat de Cuixart és continuar en l'activisme tot i que descarta entrar en política. El vicepresident i cara visible de l'entitat quan Cuixart estava empresonat, Marcel Mauri, tampoc s'ha presentat a la reelecció.

 

ARXIVAT A:
Jordi CuixartProcés catalàÒmnium Cultural
Anar al contingut