El diputats amb el secretari d'organització del partit, en una imatge d'arxiu (Isaac Buj/Europa Press)

Vox es recompon per sorpresa a les Balears després que 5 diputats expulsessin el president

Gabriel Le Senne mantindrà la presidència de la cambra i ja ha registrat una petició perquè tota la comunicació de la institució es faci, també, en castellà

RedaccióActualitzat

Vox ha donat per tancada aquest dijous la greu crisi del grup parlamentari a les Balears, que l'oposició aprofitava des de fa dies per assenyalar les febleses del govern de Marga Prohens, del PP.

Finalment, el diputat d'extrema dreta Gabriel Le Senne seguirà com a president del Parlament, tot just deu dies després que cinc diputats rebels l'expulsessin del grup a ell i a la líder del partit a les Balears, Patricia de las Heras, en un moviment censurat per la direcció estatal de Vox, primer, i per un informe dels serveis jurídics de la cambra, aquest mateix dijous.

El serial s'ha tancat abruptament amb l'aterratge a Mallorca d'una delegació de la secretaria general del partit arribada des de Madrid amb l'encàrrec de posar ordre.

A la reunió, "amb voluntat d'entesa i vetllant per l'estabilitat" del govern del PP que sustenta Vox, les parts han solucionat "diferents malentesos i informacions distorsionades", ha explicat la direcció en un comunicat, tot just dos dies després que els diputats de l'extrema dreta airegessin les seves diferències durant el ple del Parlament.


Tot queda "intacte"?

La decisió ha estat salomònica: el partit assegura que tot quedarà "intacte". Els diputats díscols fan marxa enrere i Santiago Abascal atura la seva expulsió del partit.

Tot i això, segons IB3 Notícies, la direcció nacional de Vox ha demanat l'acta de diputat de Sergio Rodríguez, i que tant Rodríguez com Idoia Ribas deixin de ser portaveus del grup parlamentari.

Els parlamentaris de l'extrema dreta van airejar les seves diferències en el ple de dimarts (Isaac Buj/Europa Press)

"L'important és que la crisi ha acabat i que estem al servei dels ciutadans de les Balears, com sempre hem volgut", ha dit Ribas, que era la díscola que pretenia rellevar Le Senne al capdavant del Parlament.

Pel seu cantó, la direcció afirma que la crisi s'ha tancat per garantir l'ús del castellà a les Illes Balears.

Qui surt més ben parat de tot plegat és Gabriel Lessene, que manté la presidència del Parlment i, de fet, ja ha registrat una petició perquè tota la comunicació de la cambra es faci, també, en castellà.

Gabriel Le Senne és qui surt més ben parat de la decisió (Isaac Buj/Europa Press)

Des de l'oposició, Maria Ramon, de Més per Mallorca, ho ha qualificat tot plegat d'"espectacle vergonyós":

"Han malmès les nostres institucions per interessos particulars i la principal responsable és la presidenta Marga Prohens, per haver fiat la governavilitat del país a una colla d'irresponsables."

 

Una crisi anterior i el català de teló de fons

La crisi a les Balears es va obrir amb l'expulsió de Le Senne i De las Heras a finals de gener, però abans ja hi havia hagut un trencament al grup arran del desacord entre el PP i Vox pel sostre de despesa dels pressupostos de les Illes i una iniciativa per a l'elecció de llengües a les escoles.

Vox es va negar a votar a favor del sostre de despesa popular si els seus socis no aprovaven la mesura lingüística, una exigència que en última instància va dividir el grup parlamentari.

El desacord va fer que Xisco Cardona deixés els seus càrrecs orgànics a Vox i passés al grup de no adscrits al Parlament.

Posteriorment, ha assegurat que les instruccions del partit eren "precises" en relació amb la imposició de la "lliure elecció de llengua" a les escoles.

Així, dels vuit diputats de Vox al Parlament balear elegits a les eleccions autonòmiques del 28M van quedar-ne set. Cinc d'ells, els díscols que ara han firmat les paus amb la direcció.

ARXIVAT A:
Illes BalearsVox
Anar al contingut