Viquipèdia tanca tres dies en protesta contra la nova llei sobre drets d'autor
Viquipèdia tanca tres dies en protesta contra la nova llei sobre drets d'autor

Viquipèdia tanca en protesta contra la directiva europea sobre drets d'autor

Els usuaris de l'edició catalana de l'enciclopèdia troben un comunicat denunciant que la directiva suposa una "amenaça" a la llibertat d'expressió

RedaccióActualitzat

La Viquipèdia, juntament amb tots els serveis Wikimedia en català, tanca per protestar contra la directiva comunitària contra els drets d'autor.

Segons el portal, aquesta nova llei, que es votarà aquest dimarts, representa una "amenaça a la llibertat d'expressió" i crea "obstacles" perquè tothom pugui accedir a un internet lliure.

 

 

A més de la seva versió en català, la Wikipedia també ha tancat aquest dilluns les seves versions en gallec, asturià i italià.

Algunes llengües com el txec, l'eslovac, l'estonià, l'eslovè o el portuguès tenen un banner a les seves versions per protestar pel mateix motiu.

 

Denuncia més "barreres, filtres i restriccions" a l'accés a la xarxa

Així mateix, la Viquipèdia denuncia que, amb aquesta nova tendència, internet donarà prioritat a "uns pocs proveïdors tecnològics arreu del món", amb l'agreujant que la majoria estan fora de la Unió Europea. A més, avisa que s'afegeixen noves "barreres, filtres i restriccions" per accedir a la xarxa de forma lliure.

La proposta de reforma obliga les plataformes proveïdores d'internet a filtrar a través d'un sistema automàtic tots els continguts que hi pugen els usuaris, a fi de detectar material que infringeixi les lleis de propietat intel·lectual.

No és el primer cop que la Viquipèdia tanca temporalment en contra d'aquesta normativa. El juliol del 2018 ja ho va fer i ara hi torna perquè considera que les parts implicades en la confecció de la directiva han preferit fer-ne "cas omís".

 

El comunicat on Viquipèdia anuncia el seu tancament 

 

Per fer patent la "gravetat de la situació", Viquipèdia assenyala en un comunicat que la catalana és la comunitat lingüística de l'enciclopèdia que ha optat per una decisió més "contundent" per crear "consciència social i mediàtica" sobre les conseqüències que pot tenir l'aprovació de la directiva.

A més de la Viquipèdia tradicional, aquest tancament també afecta la Wikimedia, que són els serveis addicionals oferts pel portal. Els més destacats són el Viccionary, el Viquillibres, el Viquinotícies o el Viquitexts.

 

Viquipèdia torna a obrir després de l'aprovació de la directiva

El portal en català ha tornat a funcionar amb normalitat aquest dimarts després que s'aprovés al Parlament europeu la reforma de la llei de copyright, que amenaça l'internet lliure.

ARXIVAT A:
Internet
Anar al contingut