Cada dia 180.000 litres diaris d'aigua potable s'escolen per la riera de Canyet fins al mar
Cada dia 180.000 litres diaris d'aigua potable s'escolen per la riera de Canyet fins al mar

Veïns de Badalona tornaran a denunciar a fiscalia la fuita de 180.000 litres d'aigua diaris

La fuita, que continua en plena sequera, està en algun punt del túnel de tres metres de diàmetre que va de Cardedeu fins a la Trinitat

Actualitzat

La fuita d'aigua potable que hi ha al barri de Canyet de Badalona des de fa 18 anys, amb 180.000 litres diaris que s'escolen per la riera de Canyet fins al mar, podria acabar davant la Fiscalia de Medi Ambient si no hi ha solucions immediates.

La fuita és en una de les dues macrocanonades que abasteix aigua de boca a Barcelona i l'àrea metropolitana. Es va detectar l'any 2005 i des de llavors perd 2 litres per segon. L'aigua que prové d'aquesta fuita pertany a la conca del Ter-Llobregat. Surt per algun punt d'un túnel que es va construir els anys seixanta i que va de Cardedeu a la Trinitat. Aquest túnel fa 3 metres de diàmetre i hi passa un flux de 4.000 litres per segon.

Un grup de veïns s'ha concentrat aquest matí per denunciar un cop més el malbaratament dia rere dia d'aquesta gran quantitat d'aigua potable. Els veïns del barri de Canyet ja fa anys que es queixen, però la indignació veïnal ha anat creixent els últims mesos a mesura que s'anaven anunciant restriccions d'excepcionalitat per la sequera.

Pepe Sánchez, vicepresident de l'Associació de Veïns del Canyet, diu que els veïns tornaran a portar el cas a la Fiscalia de Medi Ambient "si no hi ha solucions urgents que evitin el malbaratament d'aigua".

L'Agència Catalana de l'Aigua ja ha avisat que el problema no es podrà resoldre abans del 2025, per la complexitat de les obres de reparació de la fuita
L'ACA ha avisat que la fuita no es podrà resoldre abans del 2025 per la complexitat de les obres de reparació (CCMA)

Els veïns ja van presentar una primera denúncia el 2008, quan Catalunya vivia també un greu període de sequera. Però un any després la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va arxivar la denúncia perquè la fuita no suposava un risc per al medi ambient.

En aquest context, l'Agència Catalana de l'Aigua va construir un dipòsit per reaprofitar part del cabal que es perdia. Però el dipòsit que es va construir, de 200 metres cúbics, és clarament insuficient per solucionar el problema i només serveix per contenir l'aigua d'un dia al mes.

L'Agència Catalana de l'Aigua ja ha avisat que la fuita d'aigua no es podrà resoldre abans del 2025 per la complexitat de les obres de reparació.  En primer lloc, caldrà que s'aturi el pas d'aigua per la conducció i es pot trigar mesos abans que es detecti el punt per on es perd aigua, un temps en què milions de cases es quedarien sense subministrament d'aigua de boca.

Per això la solució passa per construir un desdoblament del túnel. El cost de les obres de desdoblament és de 35 milions d'euros.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
SequeraInfraestructures
Anar al contingut