Catalunya migdia

"Vam ser caps de turc": què se n'ha fet de Milli Vanilli, el frau que va sacsejar la música

S'estrena als cinemes la pel·lícula que explica la versió dels protagonistes d'una polèmica artística que va tenir conseqüències

Enllaç a altres textos de l'autor

Dani Sainz de Aja

Periodista de Catalunya Ràdio a Madrid

Actualitzat

La història de Milli Vanilli té tots els ingredients per ser de pel·lícula. El duet germanofrancès va passar de liderar les llistes d'èxits a finals dels anys vuitanta a protagonitzar un dels escàndols més sonats de la història de la música, quan es va destapar que, en realitat, cantaven en playback.

L'únic integrant viu del grup, Fab Marvan, proposa a través del film "Milli Vanilli: girl you know it's true" una lectura diferent d'aquell engany del qual, d'alguna manera, també es considera un damnificat.
 

Fulgurants i turbulents

L'ascens de Milli Vanilli va ser tan ràpid com la seva caiguda. En només dos anys (1988-1990), Fab Marvan i Rob Pilatus van passar de ser uns desconeguts ballarins de break-dance a convertir-se en autèntiques estrelles del pop i guanyar, fins i tot, un premi Grammy. 

Un salt professional i mediàtic amb pocs precedents dissenyat i tutelat, en bona mesura, pel productor musical Frank Farian.

El duet només va durar dos anys, però va aconseguir un gran èxit internacional
El duet només va durar dos anys, però va aconseguir un gran èxit internacional (Youplanet Pictures)

Ara bé, aquella història de grans èxits tenia un rerefons. Al contracte -que, segons ells, van firmar sense gairebé llegir-, hi deia que només serien la cara del projecte mentre que la veu, enregistrada, la posarien altres cantants.

Quan la relació del duet amb el seu productor va començar a deteriorar-se, l'any 1990, Farian va decidir confirmar públicament els rumors que ja havien començat a córrer. Va admetre que les veus de Milli Vanilli no eren les de Fab i Rob, fet que va fer caure en desgràcia els dos artistes, fins al punt de ser els primers guanyadors del Grammy a qui se'ls retirava el guardó.

El film retrata la caiguda en desgràcia dels dos membres de Milli Vanilli
El film retrata la caiguda en desgràcia dels dos membres de Milli Vanilli (Youplanet Pictures)
 

La caiguda va ser tan forta que Rob va morir atrapat per les drogues. Fab es va refer de l'escàndol i va recuperar la seva carrera musical, ja amb la seva veu real.

35 després, ara explica la seva versió de la història al film "Milli Vanilli: girl you know it's true", de la qual també és el productor.

"Hi va haver explotació, avarícia, innocència... No sabíem res i es van aprofitar de nosaltres. No em faig la víctima. Em faig responsable del que vaig fer, va estar malament, però tirem endavant i investiguem tota la resta."


Revisió i reivindicació

Han passat més de tres dècades d'aquell final sobtat d'un dels grans fenòmens del pop internacional i, avui, Fab Marvan considera que "Milli Vanilli encara és icònic, perquè la història no havia acabat", i creu que el temps els ha acabat jugant a favor.

"La gent està més informada i s'adona que no érem, realment, els responsables de tot. Vam ser els caps de turc. La gent ens va culpar perquè la narrativa estava feta així."

Fab Marvan, únic integrant viu del duet, també és el productor de la pel·lícula (Juan Barbosa/Europa Press)

Fetes les paus amb el passat, Marvan reivindica l'impacte de Milli Vanilli, encara que fos fugaç. 

"Quant tenim a veure amb l'èxit de Milli Vanilli? No puc dir una xifra o un percentatge, però molt. Nosaltres vam tocar el nervi de la cultura popular. Potser hi havia una necessitat d'allò. És difícil de dir. El fet és que va passar."

 

 

ARXIVAT A:
Música
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut