Valtònyc torna de l'exili després de gairebé 6 anys perquè ha prescrit la pena de presó

El músic té la intenció d'anar a Barcelona i Palma

Actualitzat

El raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, torna a Catalunya després de més de cinc anys a l'exili. Ell mateix ho ha anunciat en una piulada en què ha celebrat poder "tornar a trepitjar els Països Catalans".

Valtònyc ha compartit un seguit de fotografies, on se'l veu abraçant-se a un altre dels exiliats, el conseller Lluís Puig, que encara no pot tornar a Catalunya.


L'últim tram del viatge, de la Porta Catalana fins a la frontera administrativa amb França, Valtònyc l'ha fet acompanyat del fundador i director de Vilaweb, Vicent Partal.

Un cop a Catalunya, el raper agafarà un vol amb destinació Palma on participarà en un homenatge a la plaça del Fossar de la localitat de Sineu.


Un anuncia inesperat

El mateix Valtònyc ha anunciat el seu retorn. Ho ha fet en un tuit a la xarxa social X on agraeix al president Carles Puigdemont l'acompanyament durant aquests anys i assegura que "tornar sempre és la millor part de l'aventura":


Per la seva banda, el president Puigdemont, que ha fet part del trajecte de retorn amb Valtònyc, ha assegurat a la xarxa social X que amb la tornada del raper "tots tornem una mica". I també ha agraït a l'artista aquests anys a l'exili: "Ha estat un honor compartir aquest viatge."

 

La condemna ha prescrit

L'advocat de Valtònyc, Gonzalo Boye, ha explicat que el raper pot tornar després que l'Audiència Nacional hagi emès una interlocutòria, amb data de 22 de març, en la qual dona per extingida la pena de tres anys i mig de presó per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces.

A la interlocutòria, a la qual ha tingut accés el 324.cat, "s'acorda deixar sense efecte totes les ordres que s'hagin lliurat per a la recerca i captura del condemnat". Per tant, quedarien invalidades les ordres nacionals i europees emeses.

En una entrevista al 324, Boye assegura que "no tenien constància" de la resolució ni n'havien rebut la notificació:

"Sabíem que existia un informe favorable del ministeri fiscal, però no teníem notificació de la resolució".

Boye ha explicat que la va obtenir ahir quan es va desplaçar a l'Audiència Nacional, moment en què en va aconseguir una còpia. A partir d'aquí, es va informar Valtònyc, que "va prendre la decisió de tornar ara".

L'advocat ha explicat que el raper "estava emocionat" i ha apuntat que en aquests anys "ho ha passat molt malament".

Boye qualifica el procés judicial que ha enfrontat Valtònyc com a "bestial": "Hi ha hagut múltiples incidències, hem anat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i al Tribunal Constitucional belga, i amb aquest esforç s'ha aconseguit derogar el delicte d'injúries a la Corona al Codi Penal belga."

L'advocat també ha fet una piulada aquest matí:


Recorregut judicial

Valtònyc lluitava des del 2018 als tribunals belgues contra l'ordre d'extradició a Espanya, per complir la condemna per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de les seves cançons.

Un tribunal de primera instància va rebutjar l'entrega del cantant, una decisió després confirmada pel Tribunal d'Apel·lació de Gant el desembre del 2021 en considerar que cap dels fets és punible a Bèlgica.

Malgrat el rebuig d'Apel·lació a entregar el cantant, el cas va arribar a una instància més, a Cassació, arran d'un recurs de la Fiscalia belga. L'alt tribunal va revisar la sentència d'Apel·lació i va ordenar repetir el judici en anul·lar la sentència relacionada amb les injúries a la Corona. 

Finalment, el maig del 2022, el Tribunal d'Apel·lació de Gant va rebutjar l'extradició de Valtònyc a Espanya. La justícia belga va emetre una sentència definitiva on denegava per segon cop entregar-lo i la Fiscalia ja va dir que no presentaria cap més recurs.

ARXIVAT A:
Valtònyc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut