Josep Miquel Arenas, àlies Valtonyc
El músic mallorquí, Josep Miquel Arenas, àlies Valtonyc

Valtònyc no anirà al Tribunal de Justícia de la UE a la primera vista del seu cas

El raper mallorquí ha dit que els seus advocats seran els que aniran a Luxemburg

Actualitzat

El raper Valtònyc no anirà aquest dilluns a la primera vista sobre el seu cas del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg. El raper mallorquí ha dit que en representació seva hi aniran els seus advocats.

En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Valtònyc també ha explicat qui forma part d'aquest tribunal:

"És a porta tancada i és entre 12 jutges. Hi aniran els meus advocats i després hi haurà la representació d'Espanya, de Bèlgica i la Comissió Europea."

El Tribunal de la UE ha de decidir si Espanya va activar correctament l'euroordre per enaltiment del terrorisme, després dels dubtes que va presentar el Tribunal de Gant, on resideix Valtònyc.

El Tribunal d'Apel·lació de Gant, el passat novembre, va rebutjar pronunciar-se sobre el cas i va ajornar l'extradició de Valtònyc fins que el Tribunal de la UE revisés la legislatura espanyola.

La justícia belga es pregunta quina llei espanyola sobre l'enaltiment al terrorisme cal aplicar, si la del 2012, quan es van fer les cançons per les quals se l'acusa, o la del 2015, que és més rigorosa. Es tracta, per tant, d'un dubte sobre la retroactivitat de la llei criminal.

De moment, segueix paralitzada la possible entrega del raper a Espanya.   

 

El cas Valtònyc

L'estat espanyol reclama a Valtònyc complir una pena de presó de tres anys i mig pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i pujar a internet.

La justícia belga només s'ha pronunciat sobre el delicte d'enlamtiment del terrorisme i, de moment, ha dictaminat en contra de la seva extradició.

Paral·lelament, el passat octubre, Valtònyc va dur Espanya al Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg, perquè creu que l'Estat "ha violat" el seu dret a la llibertat d'expressió

D'aquesta manera vol forçar una anul·lació de la condemna d'Espanya. Aquest seria l'únic escenari que permetria al raper tornar en llibertat.

ARXIVAT A:
ValtònycLlibertat d'expressió Judicial
Anar al contingut