Valtonyc continua en llibertat a l'espera d'un informe del Tribunal de Luxemburg
La justícia belga ha tornat a ajornar la decisió sobre l'extradició del raper

Valtonyc continua en llibertat a l'espera d'un informe del Tribunal de Luxemburg

Els jutges belgues que han de decidir sobre l'extradició del raper mallorquí estan pendents d'un aclariment per part del Tribunal de Justícia de la UE

Quim BalaguerActualitzat

El Tribunal d'Apel·lació de Gant que ha de decidir sobre l'extradició a Espanya del raper Valtonyc ha tornat a ajornar la decisió perquè encara està a l'espera de la resposta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a una consulta feta pels jutges mesos enrere.

Així ho ha anunciat el mateix Valtonyc, que ha comparegut davant del tribunal belga aquest dimarts al matí. De fet, el seu advocat ja havia anticipat que passaria el mateix que en l'anterior compareixença, el mes de gener passat, i que els jutges ajornarien la decisió un parell de mesos més.

Davant de dubtes sobre l'enaltiment del terrorisme, un dels tres delictes que consten en l'euroordre espanyola contra el raper mallorquí, els jutges belgues van plantejar dues qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que encara no s'ha pronunciat sobre la consulta.

 


Enaltiment del terrorisme

Els jutges de Gant van preguntar a la justícia europea quina llei espanyola sobre enaltiment del terrorisme cal aplicar al cas del cantant, si la del 2012, quan es van fer les cançons per les quals se l'acusa, o la del 2015, que és més severa. Es tracta, per tant, d'un dubte sobre la retroactivitat de la llei criminal.

L'Estat reclama el cantant Josep Miquel Arenes, de nom artístic "Valtonyc", per complir una pena de presó de tres anys i mig pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i pujar a internet.

Sobre els altres dos delictes, a banda d'enaltiment del terrorisme, que consten en la petició espanyola perquè Bèlgica entregui Valtonyc, el Tribunal d'Apel·lació no s'ha pronunciat, ja que per ara s'ha centrat en el primer.

La justícia belga ja va dictaminar en primera instància en contra de l'extradició de Valtonyc a Espanya, però la decisió va ser recorreguda per la Fiscalia flamenca en nom de l'Estat.

El procés, en tot cas, es pot allargar mesos perquè a més de restar a l'espera de la decisió del Tribunal de Luxemburg, l'eventual sentència del Tribunal d'Apel·lacions encara podria ser recorreguda.

ARXIVAT A:
ValtònycJudicial
Anar al contingut