Flota de nous autobusos de TMB (ACN/Blanca Blay)

Vaga contra la presidenta de TMB per acusar un conductor de no deixar baixar dues noies

Laia Bonet es disculpa pel cas del conductor però el comitè manté la vaga per al 17 de febrer: demanen la seva dimissió i el retorn de 25 milions d'euros

Els treballadors de bus de Transports Metropolitans de Barcelona, TMB, han convocat una aturada el pròxim 17 de febrer per demanar la dimissió de la presidenta de la companyia, Laia Bonet, després de la polèmica per la denúncia d'una dona en un fil a Twitter que un conductor no havia permès baixar les seves dues filles.

Malgrat que la presidenta de TMB ha demanat disculpes públiques al conductor de la línia H16 de bus, per condemnar-lo pels fets abans de conèixer el resultat de la investigació oberta, els sindicats mantenen la convocatòria de vaga que també servirà per reclamar el retorn dels 25 milions d'euros que TMB hauria deixat de pagar i la jubilació dels conductors als 60 anys.

El comitè d'empresa va acusar la presidenta de sumar-se a "l'escarni públic" al conductor abans que conclogués la investigació interna de TMB, que va determinar que el treballador va actuar correctament. 

Laia Bonet, presidenta de TMB en una imatge del 2020 (ACN/Blanca Blay)

Segons han explicat fonts sindicals, el comitè d'empresa també fa extensiva la petició de dimissió a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i a la presidenta del grup municipal de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, que en el seu moment va qualificar els fets de "gravíssims" i demanava "identificar i expedientar" el conductor.


Disculpes públiques

La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha expressat la seva disculpa pública al conductor -- que diu que també ha fet en persona--,  en una entrevista a la web corporativa de la companyia. Ha dit que se'l va acusar "injustament" i ha traslladat el seu "afecte i suport" a un treballador amb "una trajectòria impecable de més de 20 anys".

Bonet, en una piulada el 27 de desembre, lamentava l'incident i indicava que s'havia obert una investigació.

A l'entrevista justifica que volia posar èmfasi en la necessitat que "dones i nenes se sentin segures i protegides al transport públic" i afegeix que l'expressió del tuit "no va ser encertada".

L'empresa va concloure a finals de l'any passat que el conductor investigat per suposadament no obrir les portes a dues adolescents uns dies abans va actuar correctament.
 

Altres demandes per la vaga

La polèmica amb la presidenta de TMB pel cas de la denúncia no és l'únic motiu per convocar una aturada per al 17 de febrer, que seria entre les nou del matí i tres de la tarda.

El comitè d'empresa, amb el suport de tots els sindicats, també reclamen la devolució de 25 milions d'euros que els conductors no han cobrat des de fa 18 anys. TMB s'ha compromès a retornar l'import del darrer any però els sindicats demanen que la devolució sigui retroactiva des del principi.

L'empresa va admetre a finals d'any que des de principis de la primera dècada dels 2000 s'havia fet un càlcul erroni que ningú havia detectat.

Els treballadors aprofitaran per afegir-se a la concentració davant la delegació del govern espanyol per reclamar que els transportistes de viatgers i mercaderies es puguin jubilar a partir dels 60 anys. En aquest cas, la convocatòria és arreu de l'Estat i també constarà de manifestacions davant de les delegacions del govern.

ARXIVAT A:
Transport públicDrets laboralsMobilitat
Anar al contingut