"Va ser el cor del nostre poble": Santa Pau busca donacions per comprar el castell medieval

L'Ajuntament i la propietat han signat un conveni de compra per 400.000 euros i s'ha posat en marxa una campanya de micromecenatge

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament del petit poble de Santa Pau, a la Garrotxa, avança amb pas ferm en la voluntat de comprar el castell medieval al voltant del qual es va bastir el poble.

L'edifici està abandonat de fa més de mig segle, quan van marxar les últimes monges que l'habitaven, però, l'estiu passat, el consistori va anunciar que havia arribat a un preacord per comprar-lo per 400.000 euros, després d'anys de negociació i d'una rebaixa de preu substancial per part de la propietat.

Ara, el conveni de compra s'ha formalitzat amb la firma de les dues parts en un acte públic als baixos de l'edifici, i la façana del castell ja exhibeix una pancarta que anima a fer donacions a través d'una nova campanya de micromecenatge que vol recollir mig milió d'euros.

Ajuntament i propietat han signat un conveni de compra de l'edifici (3Cat)
La campanya es dividirà en dues fases i pretén arribar als 500.000 euros (3Cat)

L'objectiu és comprar finalment l'edifici i reformar-lo de dalt a baix amb l'ajuda d'altres administracions. Es tracta d'una oportunitat única, com defensa l'alcaldessa del poble, Cris Capó:

"En tot Catalunya no s'havia donat mai una situació d'aquestes dimensions, que un poble recuperi un patrimoni que en realitat no havia estat mai seu però sí que hi havia tingut vida, hi ha hagut l'escola i en diferents moments va ser el cor del poble."

La campanya durarà quatre mesos i es farà en dues rondes de finançament. Un cop s'hagi fet la compra, l'Ajuntament té el compromís de la Generalitat i la Diputació per finançar la reparació de la teulada, que va començar a enfonsar-se l'estiu del 2022.

"Necessitem que hi hagi la col·laboració i els acords amb tots els agents que hi puguin participar: teixit empresarial, petita empresa i tothom que pugui col·laborar, ho hem d'agafar amb un sentit de país", reclama Esther Badosa, que és la presidenta d'Amics de Santa Pau.

L'objectiu final és convertir el castell en un memorial per a totes les víctimes dels camps de concentració i extermini nazis, generar activitat socioeconòmica i disposar d'un espai social per a ús local i comarcal.

En aquest vídeo podeu veure l'estat actual de l'edifici:


 
ARXIVAT A:
PatrimoniArquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut