Palma

Urdangarin es defensa de les acusacions pel "cas Nóos" assegurant que no entrava en temes de comptabilitat

El marit de la infanta Cristina admet que Aizoon va contractar gent que no va conèixer mai

RedaccióActualitzat

Cunyat i gendre de rei, Iñaki Urdangarin ja ha començat a declarar en el judici del "cas Nóos", pel suposat desviament de sis milions d'euros. El marit de la infanta ha entrat a declarar pocs minuts després de la una del migdia d'aquest divendres. Urdangarin declara com a acusat en el judici del "cas Nóos", on també es jutja la seva dona i quinze persones més.

La declaració s'ha centrat en les preguntes del fiscal Pedro Horrach. En un to molt baix i pausat, Urdangarin ha justificat la seva participació en la societat Nóos. En dues ocasions li han hagut de demanar que apugés el to de veu.

L'interrogatori ha durat dues hores, en què Urdangarin ha assegurat que "mai" ha estat "un comissionista de res" i que no va cobrar "cap peatge" ni "cap comissió". Dimecres al matí es reprendrà la declaració.

Desconeixement i oblit

L'exduc de Palma ha defensat la seva innocència al·legant desconeixement o oblit, en molts casos. "D'això no hi entenc", ha respost Urdanagarin quan li han preguntat sobre les factures de Nóos. Urdangarin argumenta que ell "no entrava en temes de facturació i comptabilitat":

"La meva part és clara i evident per la meva trajectòria, que és més el món de l'esport i la relació amb les persones"

En moltes ocasions, Urdangarin ha contestat al fiscal amb un "no ho recordo". El marit de la infanta explica que "són fets que va passar fa deu anys":

" "Jo miri com vinc. Me'n vaig anar de l'Institut Nóos i de Nóos Consultoria sense cap paper""

Urdangarin ha reconegut que l'empresa Aizoon, que compartia amb la seva dona, va contractar treballadors que ell mai no va conèixer, unes contractacions que ha atribuït al cunyat del seu soci, Miguel Tejeiro, que els portava la fiscalitat. L'exduc de Palma ha explicat que s'ha assabentat d'aquestes contractacions arran de les investigacions judicials:

"Jo em dedicava al que em dedicava i tenia uns assessors, i me n'he adonat després que aquests treballadors no estaven amb nosaltres"

Urdangarin ha argumentat que Miguel Tejeiro els contractava "per arribar a uns barems fiscals" i que se'ls pagaven les nòmines.

Sobre la intermediació perquè el govern balear patrocinés l'equip ciclista Illes Balears-Banesto, Urdangarin ha assegurat que l'oficina de l'Institut Nóos el que feia era coordinar els patrocinadors de l'equip i portar la comunicació: "En cap moment es tractava de cap peatge, de cap comissió ni de res".

Horrach qüestiona l'acusació de Manos Limpias a la infanta

El fiscal del "cas Nóos", Pedro Horrach, ha sorprès la presidenta del tribunal, Samantha Romero, en l'inici de la declaració d'Iñaki Urdangarin. Horrach ha començat l'interrogatori qüestionant els documents aportats per Manos Límpias per inculpar la infanta Cristina.

Demanen penes de 19 a 26 anys de presó

Urdangarin s'enfronta a penes d'entre 19 i 26 anys de presó. El fiscal atribueix a Urdangarin fer de "ganxo per obtenir clients i augmentar els honoraris" de l'Institut Nóos.

El judici ha d'aclarir si Urdangarin i el seu soci van desviar diners a empreses pròpies amb factures per serveis ficticis a Nóos. El fiscal assegura que es van desviar 5,8 milions entre el 2004 i el 2007.

27 hores de Diego Torres

Urdangarin ha entrat a declarar després que el seu soci, Diego Torres, hagi conclòs la declaració. Han estat quatre dies davant del jutge, amb més de 27 hores de preguntes i respostes.

En l'últim dia de declaració, Torres ha afirmat que a l'Institut Nóos mai van decidir res sense el consentiment de la corona espanyola. Torres ha aportat 250 documents que demostrarien que el control de la Casa del Rei va ser diari durant tots els anys que va treballar amb Urdangarin.

En tota la seva declaració, l'exsoci d'Urdangarin no s'ha apartat de la línia argumental de la defensa per evitar la condemna de 16 anys i mig de presó que li demana el fiscal. La declaració ha deixat l'ombra d'un pacte de no agressió entre els dos socis de Nóos en el judici.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut