Un moment de la sessió de l'Update 6. (Foto: Karma Peiró)
Un moment de la sessió de l'Update 6. (Foto: Karma Peiró)
Barcelona/Karma Peiró

Update6, una cita innovadora per repensar el futur empresarial

L'Update 6 va repassar, durant dues hores intenses, les tecnologies emergents i les idees empresarials més innovadores que canviaran les nostres vides, les organitzacions i les estructures de treball en els propers anys. Uns 500 professionals van acudir a la cita per prendre nota de les tendències de futur.

Actualitzat
L'Update 6 és una cita regular que Infonomia organitza per posar en contacte professionals de tota mena. Infonomia és una xarxa que aplega milers persones interessades en la innovació, en camps molt diversos, i que va néixer fa més d'una dècada de la mà del pioner d'internet i consultor d'empreses Alfons Cornella. Des de fa uns anys, l'acompanya en les presentacions Antonella Broglia, una investigadora tecnològica que viatja per tot el món caçant idees col·laboratives, socials i emprenedores.

Durant dues hores intenses, els dos experts han fet un bombardeig de propostes i tendències que confirmen que les tecnologies emergents i les idees empresarials més innovadores canviaran les nostres vides, les organitzacions i les estructures de treball en els propers anys.

Les piulades al Twitter, recollides sota l'etiqueta #update6, per alguns dels 500 professionals que han acudit a la cita, deixa la sensació generalitzada que ens belluguem cap a terrenys nous a punt de ser explorats.

"Xinamitzar" el món?

La influència que la Xina exercirà en els propers anys de motor tecnològic i potencial humà és per Alfons Cornella un factor essencial a plantejar-se en els propers anys. El sector empresarial, l'innovador i l'emprenedor hauran de mirar cap a aquesta part d'Orient en més d'una ocasió.

Antonella Broglia ha defensat la transparència en els negocis i en el si de les empreses. "Evitar jerarquies, prendre de decisions conjuntes, descobrir la saviesa dels treballadors i aconseguir nous productes del coneixement col·lectiu són algunes de les pràctiques que estan per venir".

Curiosos han estat els exemples d'idees innovadores, com les de l'empresa Inventables, que comercialitza un paper pintat que modifica el decorat de la llar en funció de la temperatura. Cornella també ha parlat de la robòtica com un món totalment al nostre abast i de comunicar-nos amb hologrames en 3D, tal com ha demostrat recentment la Universitat d'Arizona. "Hi ha molta tecnologia emergent que espera ser aplicada".

La web superdotada

La Web Semàntica ha estat un dels punts forts de la presentació d'Antonella Broglia. "És la possibilitat de fer les dades comprensibles per les màquines i reutilitzables fins a l'infinit". Broglia defensa la transparència perquè farmacèutiques i laboratoris creuin les bases de dades i es puguin resoldre moltes malalties actuals. "La ciència i la medicina poden guanyar molt amb la web 3.0".

Entre els nombrosos exemples ha mostrat Zemanta per als creadors de blogs, on automàticament cerca vídeos i imatges relacionades amb el tema que s'escriu. O True Knowledge, un cercador semàntic que facilita una única resposta encertada a cada pregunta.

Talent professional i isomorfismes

I, parlant de cercar, s'ha de perseguir el talent professional, la innovació social rendible i els projectes més altruistes on els rendiments econòmics es deriven indirectament. Exemples reals? La University of the People, totalment gratuïta; l'Institute for One World Health, per curar malalts dels llocs més pobres i recòndits del món, o el web 33 Needs, un sistema de finançament per a empreses socials.

Cornella creu que els "isomorfismes" es poden aplicar al món dels negocis amb idees totalment sorprenents. Com la de Chegg, una empresa que permet llogar els llibres de text universitaris per semestres. D'aquí derivem al "consum col·laboratiu", on tot es pot compartir: cotxes, productes, maquillatge, bicicletes o el sofà de casa. Fins i tot, hi ha una Clínica per arreglar els texans de tota la vida. "El que és brossa per a mi és or per a algú altre. Tot és reaprofitable", ha assenyalat Broglia. "Com el cas de Nolotiro.org".

Per acabar, Cornella ha recordat que no ens podem oblidar de la felicitat. I que, sense ella, el món no pot funcionar. De nou, amb infinitat d'exemples i bibliografia ha proposat incentivar que la passió predomini en el món professional. "És la millor manera de ser innovador".

L'Update és una trobada que es fa cada sis mesos per proposar deu idees innovadores dedicades al sector empresarial. També es coneix en diverses ciutats d'Espanya i en vuit països de l'Amèrica del Sud.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut