Una víctima d'abusos sexuals dels jesuïtes: "M'agradaria preguntar-li per què ho va fer"

Enric Soler, que ha denunciat els abusos sexuals que va patir fa dècades per part del jesuïta Francesc Peris, reivindica parlar-ne a cara descoberta per trencar l'estigma i el silenci que els envolta

Begoña Grigelmo Miguel / Ferran MorenoActualitzat

"Fins ara pensava que era jo sol i que ningú em creuria"

Va ser quan va veure a TV3 el reportatge sobre la carta de 234 exalumnes dels Jesuïtes de Casp reclamant que el centre investigués els abusos de què s'acusa el jesuïta Francesc Peris que Enric Soler va prendre consciència del mal que li havien fet i li van començar a aflorar "records molt més concrets" sobre el que li havia passat:

"Em va venir una plorera immensa i, al mateix temps, va ser com si s'obrís una capsa de la memòria que havia estat tancada".

Va trucar al 112 i va explicar que ell també havia estat víctima d'abusos sexuals per part de Peris. Soler és la primera persona que ha denunciat als Mossos d'Esquadra els abusos que va patir fa dècades. Ara, la policia n'investiga una altra. 

La denúncia que Enric Soler ha presentat als Mossos d'Esquadra pels abusos que va rebre de petit
La denúncia que Enric Soler ha presentat als Mossos d'Esquadra pels abusos que va rebre de petit

"Mai podies imaginar que et pogués fer mal"

Soler recorda que Peris era un professor molt carismàtic dels Jesuïtes de Casp:

"Era l'únic que vestia amb texans, era molt proper, molt seductor, mai podies imaginar que aquella persona et pogués fer mal".

Ell mai va atrevir-se a explicar-ho a casa i, anys després, assegura que de petit no hi va donar la importància que li havia de donar i no n'ha estat conscient fins al cap de molts anys:

"No eres conscient que no era normal fer una tutoria assegut a la falda d'aquest jesuïta, on t'abraçava, et tocava, especialment al pit i l'entrecuix"

També recorda situacions d'abusos en sortides, quan professor i alumnes es banyaven a la piscina:

"A la piscina, amb tots nosaltres, practicava nudisme. T'agafava i 'vinga, va, treu-te el banyador, que no veus que tothom se l'ha tret' i aprofitava per fer-te tocaments en una situació d'indefensió"

Aquestes situacions es traslladaven després als resultats acadèmics. "Si tu et deixaves tocar, passaves de curs", diu.

Imatge del jesuïta Francesc Peris, sobre qui hi ha diverses acusacions d'abusos sexuals
Imatge del jesuïta Francesc Peris, sobre qui hi ha diverses acusacions d'abusos sexuals

Trencar l'estigma dels abusos sexuals

Soler explica que els abusos que va patir de petit l'han marcat tota la vida. "Arriba un moment que has de dir prou", explica, per tal de poder "prendre consciència que això no pot continuar":

"El fet que tu et sentis culpable perquè et passin coses que no t'han de passar o que acceptis l'abús o l'agressió com una cosa normal, et converteix en una persona que després vas per la vida i segueixes acceptant relacions amb persones que acaben abusant de tu i tu ho normalitzes".

Soler reivindica destapar els abusos sexuals infantils a l'Església a cara descoberta per trencar l'estigma i el silenci que els envolta:

"Cal un canvi de paradigma on les persones que siguin víctimes donin la cara, perquè no han fet res malament"

També reclama que els delictes no prescriguin. No espera cap reconeixement per part de l'Església: "seguiran com sempre, amagant tota la porquera sota la catifa", assegura.

Qui sí que voldria que li donés explicacions és Peris:

"M'agradaria veure-li la cara, mirar-li els ulls i preguntar-li per què ho va fer"

No ha tingut contacte amb altres víctimes, però sí que ha llegit als mitjans de comunicació testimonis d'altres persones que explicaven exactament el mateix que va viure ell.
 

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Educació Agressió sexualEsglésia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut