Una puntada a la porta polèmica: la policia pot irrompre en un pis per parar una festa?

Interior nega que hi hagi ordres perquè la policia entri en domicilis sense ordre judicial després del desallotjament de diverses festes il·legals a Madrid

Actualitzat

L'entrada de la policia en un pis turístic de Madrid el 21 de març ha provocat una polèmica sobre si els agents poden entrar a la força en habitatges on s'hi fan festes il·legals. Una informació del diari "El País" afirma que sí que existeix un ofici intern que permet la puntada de peu a la porta contra activitats il·legals al·legant un delicte de desobediència.

El Ministeri de l'Interior, però, assegura que no hi ha cap ordre ni ofici intern per poder entrar en un domicili sense ordre judicial. Fonts del ministeri han assenyalat a Europa Press que els agents actuen en el marc de la legalitat i diuen que no entraven en domicilis particulars, sinó en immobles turístics. A més, apunten que la polèmica actuació en un pis turístic està en instrucció judicial.

La policia defensa que, en determinades ocasions, es pot entrar en un habitatge si s'hi està cometent un "delicte flagrant". Dues resolucions judicials dels darrers dies validen aquesta opció. Aquest dilluns s'ha sabut que, el dia 21, una jove va ser detinguda en un pis turístic del carrer Lagasca del barri de Salamanca de Madrid, després de negar-se a obrir la porta a la policia quan s'hi feia una festa.

Segons diu l'atestat, els agents van informar que la intervenció estava emparada en els articles 16.1, 16.5, 9 i 13 de la Llei de Seguretat Ciutadana, la coneguda com "llei mordassa".

 

Un agent de policia vigila les portes d'un local, a Salamanca
Un agent de policia vigila les portes d'un local, a Salamanca (EFE / J.M.GARCIA)

 

Just després de detenir-la, la jove va sol·licitar un habeas corpus perquè se la portés immediatament davant del jutge de guàrdia, en considerar que la detenció era il·legal. En la interlocutòria, el magistrat conclou que la detenció estava ajustada a dret per un presumpte delicte de desobediència greu a l'autoritat.

Aquesta resolució se suma a una altra, també de la setmana passada, en què un magistrat que va fer un judici ràpid a dos detinguts també en una festa il·legal al mateix barri n'absol un i deixa l'altre en llibertat, però no entra a valorar que els agents accedissin al pis forçant la porta. En l'atestat, els agents expliquen que van entrar-hi així davant d'"un delicte flagrant de desobediència greu o resistència als agents".

Advocats penalistes i associacions judicials, però, no pensen igual. L'opinió majoritària és que l'actuació de la policia va ser excessiva, perquè l'entrada en un domicili només es pot justificar en casos excepcionals. El penalista José María Garzón defensa que "un jutge mai pot justificar una violació d'un domicili", ni tan sols en estat d'alarma.

L'advocat José Antonio Tuero, que va ser el primer president de la secció d'advocats penalistes del Col·legi d'Advocats de Madrid, creu que "no es tracta d'un delicte flagrant", sinó d'una "inspecció administrativa" i que, per tant, la policia no pot entrar en un habitatge on s'hi fa una festa il·legal sense l'ordre d'un jutge.

 

La policia intervé en 350 festes il·legals a Madrid

En total, la policia municipal va intervenir el cap de setmana passat en més de 350 festes en domicilis o locals. Hi van trobar molta més gent de la permesa i sense mesures de seguretat.

Els darrers dies han transcendit vídeos en què es veuen agents entrant a la força en domicilis per dissoldre festes:

 

 

Les càmeres de la policia també van gravar imatges de persones amagades en els llocs del tot inversemblants.

 

La policia troba una noia que s'amagava sota una taula durant el desallotjament d'una festa il·legal a Madrid
La policia troba una noia que s'amagava sota una taula durant el desallotjament d'una festa il·legal a Madrid



En plena precampanya de les eleccions a Madrid, aquesta polèmica s'afegeix a la provocada per les xifres de la pandèmia a la Comunitat de Madrid i per la presència de turistes de festa pels carrers sense mesures de seguretat i més tard del toc de queda.

 

Control policial a bars i restaurants de Madrid, aquest cap de setmana
Control policial a bars i restaurants de Madrid, aquest cap de setmana (EFE / Rodrigo Jiménez)

 

La presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcade de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida, presumeixen de l'actuació dels agents municipals i es pregunten què fa el PSOE allà on té competències.

Díaz Ayuso: "Hi ha borratxeres, però no són només de francesos. Són borratxeres de persones al carrer, que potser no estan respectant les mesures. I el delegat del govern, i ara la delegada, el que han de fer és impedir-ho, perquè és la seva obligació."

Martínez-Almeida: "Que tanquin les fronteres i que reclami a la Policia Nacional la presència als carrers de Madrid perquè tots vostès són conscients que les estadístiques sobre festes il·legals les proporcionem des de la Policia Municipal."

 

 

 

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut