Una nova plaga de xinxes a l'Alt Empordà obliga a fumigar Bàscara

És la segona població de la comarca que aquesta setmana fa un tractament per combatre la xinxa de colza, que es cola en cases i omple els carrers

RedaccióActualitzat

El municipi de Bàscara, a l'Alt Empordà, ha fumigat aquest dimecres alguns carrers per combatre una plaga de xinxes. Els insectes, que provenen d'uns camps de colza propers, van entrar en diverses cases del municipi i els carrers n'estaven plens.

Per fer el tractament, l'Ajuntament ha tallat alguns carrers propers als conreus de colza on s'ha localitzat l'origen de la plaga. S'han hagut de fumigar voreres, marges i patis del perímetre del camp on s'han desplaçat les xinxes de colza, nom amb què es coneix aquesta espècie.

El consistori ha restringit el pas als carrers fumigats durant 24 hores i ha demanat precaució als veïns, sobretot amb els infants i els animals. Es vol evitar que la plaga creixi i augmenti la seva presència a les cases.

Exemplar de xinxa de colza (ACN)


Plaga no perillosa per a la salut

Cap veí ha patit picades i l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, ha explicat que no hi ha perill per a la salut perquè aquesta mena d'exemplars no piquen:

"No és un problema de salut en el sentit que puguin pessigar algú. És més que res perquè havien començat a entrar a les cases i estem parlant d'unes xinxes molt petites, que fan menys d'un mil·límetre, i si t'entren a casa, als armaris on tens roba, al llit o al sofà, és un problema perquè netejar això és molt complicat."

Saurina ha afegit que aquest tractament està encaminat a evitar que es propaguin per les llars perquè no es pot fumigar dintre les cases. Els veïns van alertar l'alcalde en veure com les xinxes s'enfilaven per les parets, que quedaven negres per la quantitat d'insectes.

Les xinxes s'enfilaven per les façanes de les cases


La sequera, possible causa

De fet, és habitual que hi hagi xinxes de colza, però les condicions d'extrema sequera han propiciat que s'hagin reproduït més. Saurina assegura que sempre n'hi ha, però que "hi ha hagut una explosió demogràfica important i han sortit del camp". Ho atribueix a la sequera: "Si hagués plogut quan tocava, segurament això no hauria passat", assegura l'alcalde del municipi.

L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina


És el segon poble de la comarca que en pocs dies es veu obligat a fer un tractament per combatre una plaga de xinxes. L'Ajuntament de Borrassà va fumigar a principis d'aquesta setmana algun camp de conreu de colza i altres cereals per l'alta presència dels insectes.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut