Una nit amb l'ai al cor: cronologia de l'incendi a Notre-Dame
L'estabilitat de l'estructura va fer patir durant moltes hores

Una nit amb l'ai al cor: cronologia de l'incendi a Notre-Dame

Des que sona la primera alarma fins que el foc es dona per apagat, reconstruïm minut a minut l'incendi a la catedral de Notre-Dame

Quim BalaguerActualitzat

A les nou del matí d'aquest dimarts s'ha donat finalment per apagat l'incendi que ha devastat la catedral de Notre-Dame de París. Havien passat més de 15 hores des del moment que el personal de seguretat del temple havia localitzat les primeres flames.

Van ser hores frenètiques, de nervis, por, dolor i emoció a França, Europa i al món sencer. Hores viscudes amb l'angoixa de veure com les flames engolien i consumien un dels monuments més importants del planeta a nivell històric, cultural i religiós. Aquesta és la seqüència dels fets, que arrencava a mitja tarda de dilluns:

 

18.20

Sona l'alarma d'incendis per primera vegada. El temple està tancat als turistes des de fa vint minuts i en aquells moments s'hi està celebrant una missa. Els responsables de seguretat evacuen la catedral però no localitzen les flames.

 


18.43

Torna a sonar l'alarma d'incendis. Aquesta vegada el personal de seguretat detecta les flames a la teulada, al punt d'intersecció de la nau central amb el transsepte, on s'alça la torre de l'agulla, que està envoltada de bastides per les obres de restauració. La columna de fum comença a fer-se visible i la notícia del foc es propaga per les xarxes socials a la mateixa velocitat que les flames.

 


18.58

Les primeres dotacions dels bombers de París arriben a Notre-Dame, però es topen amb moltes dificultats per accedir al punt de més virulència de les flames, situat al mig de l'edifici i a una altura de 50 metres. S'arribaran a mobilitzar fins a 400 bombers.

 


19.16

Davant les proporcions que està adquirint l'incendi, la prefectura de la policia de París fa una crida a la ciutadania perquè no s'acosti al temple i faciliti el pas dels vehicles dels equips d'intervenció.

 

 

19.21

Gairebé a la mateixa hora, l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ja parla d'un "terrible incendi" i fa també una crida a respectar el perímetre de seguretat.

 

 

19.57

Un dels moments més crítics de la tarda que esglaia tothom qui està veient com crema Notre-Dame. Després de dues hores suportant les flames, la torre de l'agulla de la catedral acaba cedint, s'esfondra sobre la teulada de la catedral i provoca un esvoranc damunt del creuer, davant dels ulls incrèduls dels parisencs i de mig món.

 

 

20.05

El president francès, Emmanuel Macron, que aquell mateix vespre havia de fer un discurs a la nació sobre la crisi dels Armilles Grogues, arriba a l'illa de la Cité per seguir des de primera línia les feines d'extinció de l'incendi.

 

 

20.07

El foc s'estén per l'estructura de bigues de fusta que aguanten la teulada i arriba fins a la torre nord de la façana principal. Les feines dels bombers se centren a evitar que les flames dominin aquesta part de la catedral perquè podria fer inevitable l'ensorrament de l'edifici. Una vintena de bombers escala la torre i intervé d'urgència per salvar l'estructura. Va ser mitja hora "on ens ho jugàvem tot", admet el número 2 del Ministeri de l'Interior, Laurent Nuñez.

 


21.40

Malgrat haver salvat la torre nord de les flames, els bombers continuen sense controlar l'incendi, que en aquell moment afecta els mil metres quadrats de la teulada de la nau central. Les autoritats són pessimistes, i avisen que no es pot garantir que l'estructura de la catedral aguanti l'impacte del foc i les elevades temperatures.

 

 

23.00

Cap a les onze de la nit arriba la bona notícia que tothom volia sentir: l'estructura de Notre-Dame s'ha salvat i no hi ha risc d'esfondrament. La gent que s'aplega al voltant del perímetre policial esclata d'alegria. Espontàniament també comencen a cantar l'Ave Maria en honor a la Mare de Déu, a qui està dedicada la catedral gòtica.

 

 

23.30

Poc abans de la mitjanit, el president Macron confirma la notícia que "el pitjor s'ha evitat" i que la catedral de Notre-Dame es restaurarà.

 

 

07.00

Amb la primera llum de dimarts, els esforços incansables dels 400 bombers es veuen recompensats i s'anuncia que l'incendi està sota control. Només queden alguns focus residuals que s'ataquen des de banda i banda del temple amb potents mànegues d'aigua.

 

 

09.00

Finalment l'incendi es dona del tot per apagat. Notre-Dame n'ha sortit ferida, desfigurada i esventrada, però continua dempeus. A partir d'aquest moment, París i França ja comencen a treballar en la restauració amb l'objectiu que la catedral del segle XII, un dels seus símbols més preuats, ho continuï sent almenys vuit segles més.

ARXIVAT A:
Notre-DameFrançaIncendisPatrimoniBombers
Anar al contingut