L'edifici calcinat a València tenia 138 pisos i hi ha veïns que ho han perdut tot

Un veí del bloc incendiat a València: "Venia de córrer i m'he quedat sense res"

La tragèdia fa aflorar la solidaritat de tothom i centenars de veïns donen roba, menjar, aigua, material escolar i sanitari per als afectats

RedaccióActualitzat

Les flames que han arrasat les 14 plantes d'un edifici residencial del barri de Campanar de València han fet que centenars de veïns ho hagin perdut tot. El foc va començar a quarts de sis de la tarda i es va propagar ràpidament pel fort vent i el revestiment de l'edifici, on hi havia 138 pisos.

Això va agafar per sorpresa les persones que eren a casa seva, però també les que no hi eren i es van quedar sense res en qüestió de minuts. És el cas d'en Vicente, que havia sortit a córrer i quan tornava cap a casa es va trobar amb l'incendi i ja no hi va poder entrar.

"M'he quedat sense res. Venia de córrer i no tinc res. Tenia tota la roba allà i ara hauré d'anar a comprar de tot. Jo em quedaré a casa de la meva filla, però hi ha famílies destrossades. Ha sigut un desastre i una bogeria".

L'edifici està dividit en dos sectors i té més d'un centenar d'habitatges (Reuters/Eva Manez Valencia)

Alguns veïns que eren a casa quan va començar l'incendi han explicat que en van poder sortir a correcuita. En alguns casos, l'olor de fum els va permetre reaccionar a temps, com ha explicat una de les veïnes del bloc.

"Vaig començar a sentir l'olor de cremat i em vaig acostar a la porta. El conserge, en Julián, va començar a picar totes les portes perquè sortíssim. Vaig agafar el que vaig poder, la bossa i les meves coses, i me'n vaig anar".

Un altre testimoni de l'incendi ha explicat als mitjans que va agafar "allò fonamental" i que va baixar fins a la planta baixa per les escales, juntament amb cinc veïns del replà. A dos veïns de l'edifici els van haver de rescatar pel balcó.

Als afectats que no tenen cap lloc on passar la nit els han reubicat en hotels de la ciutat de València. El balanç provisional de la tragèdia és de quatre morts i catorze desapareguts.

Veïns recullen roba i mantes per als afectats per l'incendi de casa seva a València, al barri de Campanar (Europa Press/Jorge Gil)

Onada de solidaritat amb els afectats

Aquesta tragèdia sense precedents a València ha fet aflorar la solidaritat de tot el barri de Campanar. Centenars de veïns han respost a la crida de dos comerços per recollir material per atendre els desallotjats i que ràpidament s'ha escampat per les xarxes socials.

Han omplert els dos locals de menjar, aigua, roba, material escolar i sanitari, i també hi han acudit psicòlegs i professionals mèdics. En Virgili i la seva dona, que viuen a uns 300 metres de l'edifici incendiat, es van mobilitzar des d'un primer moment.

"La desgràcia no es pot evitar, però sí fer-la més suportable".

Una acadèmia del barri de Campanar s'ha convertit en un centre improvisat de recollida de roba i menjar per als afectats per l'incendi (Europa Press)

Un dels establiments convertits en un magatzem improvisat és l'Escuela de Valientes, on la roba i els objectes aportats pels veïns s'apilen per tot arreu. La seva directora, Amalia Correcher, ha explicat que s'han vist desbordats.

"Hem donat abric i menjar a tothom qui ho necessitava. Tenim de tot, i empreses farmacèutiques i de material escolar que volen ajudar. Quan sapiguem realment què es necessita, podrem donar més ajuda i cobertura."

De fet, la solidaritat ha estat tan gran que els organitzadors han hagut de demanar que, ara per ara, no necessiten res més fins que sàpiguen quanta gent hauran d'atendre.

 

ARXIVAT A:
País ValenciàIncendi València
Anar al contingut