Li Wenliang quan va ingressar a un hospital de Wuhan malalt de Covid (Li Wnliang)
Li Wenliang quan va ingressar en un hospital de Wuhan malalt de Covid-19 (Li Wnliang)

Un metge censurat per haver alertat del coronavirus es contagia de la malaltia

El ressò del cas de Li Wenliang a les xarxes socials ha evitat les represàlies del govern xinès, després que la policia de Wuhan l'obligués a retractar-se per falsos rumors

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Li Wenliang, un metge oftalmòleg de 34 anys, que treballa a l'Hospital Central de Wuhan va intentar alertar altres col·legues que un virus similar al SARS s'havia detectat en uns pacients. Les autoritats van obligar Li a retractar-se acusat de "divulgar rumors falsos" i "pertorbar l'ordre social". Les disculpes han arribat tard per Li, que ha acabat infectat i ingressat en un hospital de Wuhan.

El 30 de desembre Li va enviar un missatge a través d'un xat privat, - WeChat-, a altres metges companys seus de la universitat advertint-lo que 7 pacients d'un mercat local de productes del mar havien estat diagnosticats d'una malaltia similar al SARS i els havien posat en quarantena al seu hospital. Li havia vist els resultats de les anàlisis fetes als pacients on va reconèixer un virus similar al que el 2003 va matar unes 800 persones a la Xina.

"Només volia recordar als meus companys de classe que tinguessin cura"

 

Li Wenliang ha parlat telefònicament a la CNN i ha explicat que, en veure que el seu missatge s'havia fet viral a les xarxes socials xineses, va tèmer que les autoritats els vndrien a buscar.

Control del rumors

El 31 de desembre la Comissió de Salut Municipal de Wuhan va informar les institucions mèdiques que 27 pacients del mercat majorista del marisc a Huanan tenien "una pneumònia desconeguda", que deien només es transmetia amb contacte amb animals.

 

Aquell mateix dia Li qüestionava a la xarxa Weibo, - el twitter xinès-, per què les autoritats sanitàries no admetien un possible contagi de persona a persona.

"Em preguntava per què [els avisos oficials del govern] encara deien que no hi havia cap transmissió de persona a persona i que no podia haver risc d'infecció entre els treballadors sanitaris."

 

L'1 de gener les autoritats de Wuhan van anunciar que havien "adoptat mesures legals" contra 8 persones que havien compartit rumors per internet. El comunicat es va difondre a través de les xarxes socials i la televisió oficial xinesa, CCTV, a tot el país. S'alertava de mesures judicials contra als que escampessin rumors i instava els internautes a "construir conjuntament un ciberespai harmoniós, clar i brillant".

"La policia fa una crida a tots els internautes a no fabricar rumors, a no difondre rumors, a no creure rumors"

"Internet no és un país on es pugui anar més enllà de la llei ... Qualsevol acte il·legal de fabricar, difondre rumors i alterar l'ordre social serà castigat per la policia segons la llei, amb tolerància zero."

 

Li era un del 8 investigats, i el 3 de gener va rebre la visita de membres l'Oficina de Seguretat Pública, que el van portar a la comissaria local. Allí el van obligar a retractar-se dels missatges publicats i a signar un document on se l'acusava de "fer comentaris falsos", que havien "pertorbat severament l'ordre social".

"L'advertim solemnement: si continua sent tossut i impertinent, i continua amb aquesta activitat il·legal, serà portat davant de la justícia, s'entén?

Sí, ho entenc.

Va firmar Li.

 

La policia de Wuhan va obligar el metge a firmar un document on admetia haver fet "comentaris falsos" (Li Wenliang)


El coronavirus s'escampa

Les detencions i escarments fets públics van dissuadir molts metges de parlar obertament del brot i de les seves sospites.

Li Wenliang va continuar treballant, amb la impotència de veure que no es prenia cap mesura preventiva.

"No podia fer res. Tot havia de passar per la via oficial."

 

Fins que el 10 de gener va atendre una pacient que va començar a tossir, i dos dies després, el 12 de gener era ingressada afectada pel virus.

El 7 de gener, científics xinesos havien identificar el patogen com a un nou coronavirus.

Fins el 17 de gener s'havien identificat 41 casos d'infecció, el 20 de gener aquesta xifra ja era de 198 persones infectades.

El govern xinès es va fer càrrec de la situació. El mateix president Xi Jinping va ordenar esmerçar "esforços decidits per frenar la propagació" del coronavirus. El mateix dia, Zhong Nanshan, un reputat pneumòleg designat pel govern per la seva lluita contra el SARS, admetia a la CCTV que el nou coronavirus es podia transmetre de persona a persona.

 

El govern xinès va haver d'admetre el risc del nou coronavirus

Tres dies després, el 23 de gener, les autoritats van decretar el bloqueig a Wuhan, però 5 milions de persones d'aquest centre econòmic del país, havien marxat de la ciutat per les vacances de l'Any Nou xinès. El coronavirus s'escampa per tot el país.

Les disculpes arriben tard

Les crítiques per la gestió de l'emergència van esclatar a les xarxes socials xineses. El 27 de gener, l'alcalde de Wuhan es va excusar dient que la llei no li permetia divulgar la informació sobre el brot.

"Sobre la divulgació tardana, espero que tothom pugui entendre que es tracta d'una malaltia infecciosa, i que la informació rellevant té canals especials per ser revelats d'acord amb la llei."

El govern local primer havia d'informar a les autoritats sanitàries nacionals, i després obtenir l'aprovació del Consell d'Estat abans de fer un anunci.

 

Les crítiques al govern de Wuhan i la defensa dels "8 investigats pels divulgar els rumors" es va estendre per la xarxa a tot el país, fins i tot els mitjans de comunicació estatals: "Si els haguessin fet cas s'haurien pogut salvar moltes vides". Fins i tot Li va ser entrevistat per un diari estatal, el Beijing Youth Daily, i l'article es va fer viral.

El Tribunal Suprem, arran de la reacció pública, el 28 de gener, va amonestar la policia de Wuhan per haver castigat els 8 censurats.

"Potser hauria estat una cosa afortunada per contenir el nou coronavirus, si el públic hagués escoltat aquest rumor en aquell moment i hagués adoptat mesures com portar màscares, desinfecció estricta i evitar anar al mercat de la vida salvatge."

 

La policia es va afanyar a puntualitzar que "les faltes van ser menors" per "difondre informació no verificada" i a treure ferro assegurant que només havien estat convocats per a una conversa i no van ser detinguts ni multats

El 30 de gener, Li Wenliang se sotmetia a les proves diagnòstiques per la tos i les dificultats respiratòries que tenia. L'1 de febrer, es confimava que estava infectat pel coronavirus, i ara es troba ingressat en una sala de quarentena d'un hospital de Wuhan.

 

Herois a la xarxa

Entre els 8 censurats per emetre rumors hi ha un altre metge, Xie Linka, un oncòleg de l'Hospital de la Unió de Wuhan. En una entrevista a mitjans xinesos, també va reconèixer que va rebre un avís de la policia després d'haver enviat una alerta als seus companys d'un grup de WeChat la nit del 30 de desembre, que advertia a altres metges.

"No aneu al mercat a l'engròs de marisc de Huanan els pròxims dies. Hi ha diverses persones que han contret una pneumònia desconeguda similar a la del SARS. Avui, el nostre hospital ha rebut diversos pacients del mercat. Que tothom es recordi de portar mascaretes i ventilar correctament."

 

Li i Xie han estat defensats a Weibo com a herois. Milers de missatges els donen suport.

"Si Wuhan hagués parat atenció a [la seva advertència] en aquell moment i hagués pres mesures preventives actives on ens situem ara un mes després podria ser una imatge completament diferent".

 

Malgrat l'intent de control de la informació i de les xarxes del govern, en aquest cas han aconseguit evitar que aquests metges siguin sancionats i represaliats i se'ls reconegui la seva denúncia.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutXina
Anar al contingut