Un jutge prohibeix posar de nom Mel a una nena tot i que ja n'hi ha 125 a Catalunya

Agustí FornéActualitzat

Des de petita, Laia Rovira va decidir que, si tenia una filla, li diria Mel. Amb el temps, la seva parella, Antoni Calderón, hi va estar d'acord. I va arribar el moment.

Fa un any i mig va néixer la Mel i els problemes van començar quan la van anar a inscriure al Registre Civil de Cerdanyola.

El jutge va considerar que el nom de Mel incomplia la llei, perquè faria confusa la identificació.

"Mel és un nom d'origen hebreu -diu la providència del jutge-. Se suspèn la pràctica de la inscripció registral sol·licitada."

 


Va donar tres dies als pares perquè canviessin el nom. Si no ho feien, n'hi posarien un d'ofici. Els va proposar Melissa o Amèlia, però els pares s'hi van negar i van recórrer la decisió.

"M'acabava de treure la identitat de la nena. Li va canviar el nom i ara jo he de donar-li una nova identitat? -diu entre llàgrimes la Laia-. Vaig anar al jutjat i si l'arribo a trobar, me'l menjo."


Van recórrer la decisió, però provisionalment li van haver de posar el nom d'Adela. Entre altres coses, van al·legar que, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, hi ha més de 125 dones inscrites als registres civils del país amb el nom de Mel.

 

L'IEC diu que Mel és femení

L'Oficina d'Onomàstica de l'Institut d'Estudis Catalans és el que resol les qüestions relacionades amb els noms propis de la llengua catalana.

Segons el cap de l'oficina, Joan Antoni Rabella i Ribas, "Mel és un nom comú i adequat per fer-lo servir com a nom d'una nena". I afegeix:

"En català és femení i, per tant, no és un nom estrany. És un nom correcte."

 

Provisionalment, es diu Adela

La resolució del recurs pot tardar un any i mig, i ningú no els garanteix que el guanyin. Si no ho aconsegueixen, quan la Mel ho pugui entendre li explicaran: "Mira, hem lluitat fins al final i no ens n'hem sortit. Et dius Adela, com la teva besàvia, que també ens agrada molt i, si vols, quan tinguis 18 anys, t'ho canvies."

 

El més curiós del cas és que, quan criden Mel a la petita es gira, però quan li diuen Adela, no. La burocràcia no s'atura, per això a l'escola bressol i al CAP l'han hagut d'inscriure amb el nom d'Adela.

ARXIVAT A:
Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut