Un judici pel procés s'ha de repetir pel paper de Barrientos: què passarà amb els altres?

La sentència del Tribunal Suprem planteja dubtes pels casos de la mesa de Roger Torrent, els responsables del 9N i l'expresident Quim Torra

RedaccióActualitzat

La sentència que obliga a repetir el judici als membres de la mesa del Parlament que presidia Carme Forcadell podria tenir conseqüències en altres processos.

La decisió del Tribunal Suprem de qüestionar la imparcialitat d'un jutge al voltant d'un tema, com pot ser l'independentisme, podria afectar altres casos que hi tinguin a veure, com és el judici que es va fer contra la mesa que presidia Roger Torrent.

Un dels dos apartats, Jesús María Barrientos, és el president del Tribunal Superior i ha participat en la majoria de judicis de membres independentistes: el que va condemnar per desobediència Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega arran del 9N, i el judici a l'expresident Torra per no haver retirar la pancarta dels presos independentistes.

Per Raimon Tomàs, l'advocat d'Anna Simó, que va interposar el recurs contra Jesús María Barrientos i Carlos Ramos --l'altre magistrat que ha estat apartat--, es crea un precedent:

"La sentència només entra a valorar el nostre supòsit, però sí que podria provocar un cert canvi en el funcionament i en la divisió de les funcions que fan els magistrats que participen en l'admissió a tràmit i la instrucció d'un procés penal i les funcions que després fa la sala d'enjudiciament."

Barrientos va ser qui va plantar l'expresident del Parlament Roger Torrent al col·legi d'advocats quan va parlar dels presos politics.

Per aquest fet va ser recusat en el judici contra ell i els membres de la mesa. No va formar part del tribunal, però sí que el va designar.

Un dels acusats en aquest judici, l'advocat Josep Costa, considera que Barrientos no reuneix les garanties necessàries, i per això els companys ja no l'emparen:

"Barrientos sempre presideix els judicis i, com ja sabem, no compleix amb les mínimes garanties d'imparcialitat per jutjar una persona independentista. Els seus mateixos companys ja no l'emparen per les martingales que fa temps que fa. Potser ja no els és útil, els crea més problemes dels que resol."

Aquest dijous, l'advocat Gonzalo Boye presentarà un escrit per apartar Barrientos del judici que s'ha de fer a Laura Borràs

Tot i que té el mandat caducat, Jesús María Barrientos és el màxim representant del poder judicial a Catalunya. Ara ha estat el mateix poder judicial, via Tribunal Suprem, qui l'ha apartat.

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàTribunal Suprem TSJC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut