Empès pel vent, el foc s'ha acostat a una zona urbana (CCMA)

Controlat l'incendi de Calafell, que ha cremat 24 hectàrees forestals

També s'han aixecat els confinaments per un foc que no ha cremat cap habitatge, però sí tanques i jardins

RedaccióActualitzat

Els bombers donen per controlat l'incendi que crema des daquest dimarts a la tarda a la muntanya de l'Escarnosa de Calafell, al Baix Penedès, i que ha afectat massa forestal i també superfície urbana, a prop de dues urbanitzacions: Mas Mel i Bellamar.

 

Aquest matí s'ha aixecat el confinament de les urbanitzacions, però es demana als veïns que no s'acostin a les zones afectades. El foc ha cremat unes 24 hectàrees, segons han informat els Agents Rurals. La superfície potencial que es podia cremar és d'unes 100 hectàrees.

 

Els bombers continuen treballant a la zona i faran, sobretot, tasques de vigilància per evitar que cap focus revifi.

Ara per ara no s'han pogut determinar les causes de l'origen del foc, que hauria començat en una zona a prop de terrenys agrícoles, de pals elèctrics i de camins per on passeja gent.

Les instal·lacions de Calafell Slide són dins de la zona cremada (CCMA)

A la zona cremada hi ha Calafell Slide, un tobogant gegant que es baixa amb trineu. El negoci ha quedat afectat, perquè el foc ha cremat la instal·lació elèctrica.


Evolució favorable

Dimarts a la nit, els Bombers de la Generalitat ja explicaven que l'incendi evolucionava "favorablement". 

Així es veien les flames des de les cases, en els moments més perillosos del foc:

 

Dimarts, la proximitat de les flames va portar a evacuar una trentena de persones de les dues urbanitzacions. Els Bombers van demanar evacuar tres carrers de Mas Mel, que eren a tocar del foc.


A dos quarts de dotze de la nit, els veïns van rebre el permís per tornar a casa, perquè els Bombers van considerar que Mas Mel i Bellamar ja no corrien cap perill.

El foc no ha afectat cap casa, però sí algunes tanques i jardins.

El foc de Calafell crema a la muntanya de l'Escarnosa
El foc de Calafell crema a la muntanya de l'Escarnosa (@joseluisafan)

Protecció Civil va recomanar a la població propera a l'incendi de Calafell tancar finestres per evitar molèsties pel fum i no fer activitats a l'exterior.

L'alcalde del municipi, Ramon Ferré, ha explicat que la zona habitada ha estat la prioritat dels Bombers, i que als evacuats se'ls va oferir allotjament als hotels de la localitat.

L'incendi a la muntanya de l'Escarnosa, vist des d'una de les urbanitzacions pròximes
L'incendi a la muntanya de l'Escarnosa, vist des d'una de les urbanitzacions pròximes (Lucía Buenavida)

El pavelló poliesportiu municipal va ser habilitat per acollir-hi aquelles persones que ho necessitessin.

Ningú va necessitar atenció sanitària a causa de l'incendi, segons va confirmar el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).


Preocupació pel flanc esquerre

L'incendi va començar dimarts poc abans de les sis de la tarda, en una zona forestal, però el vent de mestral va empènyer les flames en direcció sud-est cap a una zona urbana. Segons van informar els Bombers, al flanc esquerre una flama intensa va crear diversos focus secundaris.

El cap de l'incendi va topar amb una zona de conreus i els esforços van centrar-se a atacar amb intensitat la cua i el flanc esquerre.


Miquel López, inspector dels Bombers de la Generalitat, va avançar que tenien al davant una nit llarga i intensa: "Sobretot al flanc esquerre, que té molts focus secundaris, i tots en zona urbana."

L'estratègia era mirar que els flancs no s'obrissin i que no afectessin més urbanitzacions, davant la previsió el vent seguiria bufant fins a la matinada.
 

Una gran columna de fum i flames

Durant la tarda, des de diversos punts del Baix Penedès, es va poder veure una gran columna de fum.


En arribar la nit, les flames van fer-se ben visibles des de lluny:


Al vespre, uns 1.300 abonats van quedar-se sense electricitat, una incidència que ja ha estat resolta.

L'incendi també va causar retencions durant la tarda a la C-31 al seu pas per Calafell.

Protecció Civil va activar la fase d'alerta del pla d'emergències Infocat. La primera trucada per l'incendi es va rebre a les 17.52. Fins a tres quarts de 8 del vespre, el 112 havia rebut gairebé 300 trucades alertant del foc.


Tres incendis, aquest dimarts

Aquest foc de Calafell se suma a tres més, dos dels quals van declarar-se a les comarques de Tarragona.

A la Selva del Camp, l'incendi que es va declarar la matinada de dimarts encara crema i ja ha afectat unes 49 hectàrees de terreny forestal. Estabilitzat des de dimarts al migdia, els bombers encara hi treballen. 

El foc l'hauria originat una crema de vegetació mal apagada; el presumpte autor, segons els Agents Rurals, hauria comès diverses imprudències.


Al Perelló ha cremat mitja hectàrea de vegetació, un incendi que els bombers ja han donat per extingit, igual que el de Gavà.

 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut