Al migdia, els bombers han donat el foc per estabilitzat (ACN/Arnau Martínez)

Estabilitzat l'incendi forestal a la Selva del Camp que ha cremat 13 hectàrees

El foc podria haver estat causat per una crema de restes vegetals apagada amb terra, que el vent hauria revifat, segons els agents rurals

RedaccióActualitzat

A les 12 del migdia d'aquest dimarts, els bombers han donat per estabilitzat l'incendi forestal que s'ha declarat aquesta matinada a la Selva del Camp, al Baix Camp.

Els Bombers de la Generalitat treballen a la zona per mirar d'extingir un foc que ha cremat 13 hectàrees de massa forestal, segons els Agents Rurals 

Aquest matí s'ha incorporat un helicòpter i dos hidroavions per ajudar en les tasques d'extinció, però tots els mitjans aeris s'han hagut de retirar hores més tard a causa del fort vent de mestral que bufa a la zona i que no els permetia treballar amb seguretat.

L'avís del foc s'ha rebut passats dos quarts de tres de la matinada i afecta una massa forestal a la zona del Garramell, entre la Selva del Camp i Vilaplana.

L'incendi, que s'ha iniciat al bosc i no a tocar de la carretera, s'hauria pogut originar a partir de la crema de restes vegetals apagades amb terra, que haurien causat un efecte carbonera i que després el vent hauria revifat, segons els agents rurals, que ja en tindrien identificat l'autor.

El foc ha cremat, bàsicament, pi blanc, alzina i matolls i ha arribat fins a un cultiu d'avellanes.

El fort vent ha obligat a retirar els mitjans aeris i a la zona només treballen dotacions terrestres (ACN/Arnau Martínez)

La superfície afectada al migdia és de 19,71 hectàrees de vegetació d'un incendi que tenia un potencial de 400 hectàrees.

El cap de l'operatiu, Juan Manuel Gonzalbes, ha explicat que aquest matí s'ha demanat als veïns i veïnes de la urbanització Les Obagues que es confinin als masos pel fum que hi ha a la zona.

La majoria de la superfície cremada és massa forestal (Agents Rurals)

Gonzalbes ha afegit que la dificultat d'accés a la zona estava complicant les tasques d'extinció:

"L'accés a l'incendi és molt complicat, per una pista que és transitable però precària."

Tot i això, els Bombers confien tenir controlat el foc en les pròximes hores, quan minvi el fort vent que està bufant des d'aquesta nit. 

Els Bombers treballen per controlar el flanc dret, que és el més actiu (Bombers)

A la zona de l'incendi també hi treballen cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra fent els talls de vies i controls d'accessos, juntament amb la unitat sanitària conjunta de Bombers amb un metge del Sistema d'Emergències Mèdiques, una Unitat d'Intervenció i Suport (ORCA) i una Unitat Bàsica del SEM.

L'alcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, ha explicat a primera hora del matí que les flames ja arribaven al terme municipal de l'Albiol. Fins ara no hi ha hagut afectacions als masos ni s'ha hagut de desallotjar ningú.

La carretera TP-7013 entre la Selva del Camp i Vilaplana ja s'ha reobert després d'estar tallada en tots dos sentits de la marxa durant tot el matí per facilitar les tasques dels vehicles d'emergència. També s'ha tallat l'accés a les pistes forestals pròximes al foc.

La carretera ha estat tallada tot el matí per facilitar les tasques dels bombers (ACN/Arnau Martínez)

El fort vent que bufa a la zona, d'accés difícil i amb molta vegetació, està dificultant les tasques d'extinció d'aquest incendi, que està "a les portes del futur parc natural de la muntanya de Prades", com ha destacat l'alcalde.

Jordi Vinyals ha dit que confien que el vent baixi al migdia i es puguin fer servir tots els mitjans aeris per poder combatre el foc. Aquesta matinada el vent ha arribat a bufar amb ratxes d'entre 100 i 120 km/h.


Protecció Civil ha activat el pla Infocat, en prealerta:

 

I els Agents Rurals recorden que el risc d'incendi és alt o molt alt en bona part de Catalunya. De fet, el pla Alfa està activat en nivell 2 en 26 comarques. Això ha implicat la suspensió de 44.000 permisos de crema.

 

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut