Un cotxe destruït pel terratrèmol de Croàcia, a Petrinja
Zagreb

Un fort terratrèmol sacseja Croàcia i causa diversos morts i nombrosos ferits

La planta nuclear d'Eslovènia, a 100 quilòmetres de l'epicentre, Petrinja, ha tancat les instal·lacions per precaució

RedaccióActualitzat

Es confirmen 7 víctimes mortals, entre les quals una nena de 12 anys, pel terratrèmol de magnitud 6'4 a l'escala de Richter que ha sacsejat el centre de Croàcia i que ha provocat nombrosos ferits i destrosses a Petrinja, l'epicentre del seisme. 

Els equips de rescat i l'exèrcit treballen per trobar supervivents als edificis esfondrats. Un d'ells, una escola bressol, ha quedat completament destruït, però en el moment del sisme no hi havia nens a dins.

L'alcalde de Petrinja, Darinko Dumbovic, demana ajuda per combatre el que considera un "turment"
 

"Això és un desastre, un desastre que no es pot imaginar. No sé si la gent de les cases està viva o morta. La meitat de la ciutat s'ha ensorrat. Això és un turment, demano ajuda a tothom que pugui venir"

 

Els malalts i el personal de l'hospital Sveti Duh de Zagreb han hagut de ser evacuats, igual que els de l'hospital de Sisak, una altra ciutat afectada pel sisme.

Malalts i personal de l'hospital Sveti Duh de Zagreb evacuats de les instal·lacions (Goran Stanzl/REUTERS)

La sacsejada ha provocat moments de pànic entre la població i moltes destrosses en els edificis i els vehicles estacionats al carrer. El primer ministre croata, Andrej Plenkovic, ha informat des de la ciutat de Petrinja sobre el trasllat de la població:
 

"L'exèrcit és aquí per ajudar. Hem de traslladar algunes persones de Petrinja perquè ser aquí no és segur".

El govern de Croàcia ha anunciat que espera ajudes de la Unió Europea, que ja ha activat el mecanisme per a situacions d'emergència. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha demanat que es traslladi a la zona Janez Lenarcic, el coordinador europeu de resposta a les emergències. El govern espanyol ja ha ofert el seu suport.

 

Evacuació de malalts d'un hospital a Sisak, Croàcia (Reuters / Antonio Bronic)

Segons el Centre Alemany de Geociències (GFZ), s'ha detectat que el terratrèmol s'ha produït a 10 quilòmetres de profunditat. L'epicentre ha estat la ciutat de Petrinja, a uns 50 quilòmetres al sud de la capital croata, Zagreb, on el sisme també s'ha notat.


Sacsejada a 12 països veïns

El terratrèmol s'ha notat a una dotzena de països veïns de Croàcia, com ara Bòsnia i Sèrbia, i fins i tot a la capital austríaca, Viena. A Eslovènia, país fronterer amb Croàcia, la planta nuclear ha estat clausurada per precaució. Es troba a 100 quilòmetres de l'epicentre. En canvi, la central nuclear Paks, a Hongria, on també s'ha sentit el terratrèmol, no ha aturat la producció.

No és el primer terratrèmol que pateix Croàcia aquesta setmana. Aquest dilluns, un de més lleu, de 5'2 graus, va afectar també el centre del país i, al març d'aquest any, un sisme de 5'3 va sacsejar la capital, Zagreb, i va causar un mort i una trentena de ferits.

 

Molts edificis de la ciutat de Petrinja no han resistit el terratrèmol (Stringer/ Reuters)

 

Anar al contingut