Un dels tractaments de químio més utilitzats, amb problemes de subministrament

El Ministeri de Sanitat ha activat els mecanismes de solidaritat de la UE per demanar més unitats de cisplatí

RedaccióActualitzat

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), depenent del Ministeri de Sanitat, ha activat protocols i mecanismes a la Unió Europea (UE) per sol·licitar més unitats de cisplatí, un dels tractaments de quimioteràpia més utilitzats contra diferents tipus de càncer com el testicular, d'ovari, de bufeta, de pulmó de cèl·lules no petites i de cap i coll.

En un comunicat fet públic aquest dilluns, l'agència indica que els problemes de subministrament d'aquest fàrmac s'arrosseguen des de principis d'any i han provocat una "existència limitada" a tot l'Estat.

Els problemes afecten, en concret, les diferents presentacions de cisplatí de les empreses Pfizer, Accord Healthcare i Hikma Pharmaceuticals.

L'agència recomana als professionals que restringeixin el fàrmac als casos en els quals "les alternatives farmacològiques disponibles no siguin adequades o la demora del tractament pugui comprometre la probabilitat de curació o supervivència global del pacient".

Mentre no es normalitzi la situació, l'AEMPS ha activat dues mesures: la compra d'aquest medicament a l'estranger per posar-lo a disposició dels hospitals a través del Servei de Medicaments en Situacions Especials (MSE) i el mecanisme de solidaritat entre països europeus, un nou sistema creat l'any passat per mitigar els recurrents problemes de desabastiment d'alguns medicaments. 


Un problema europeu

Les dificultats per subministrar el cisplatí van començar al febrer, quan Pfizer va notificar a l'AEMPS problemes de qualitat a la seva planta de fabricació en l'àmbit global. Tot i que aquest problema ja estaria resolt, això ha suposat un retard en l'alliberament de lots per a la seva distribució.

Al març, un altre fabricant, Accord Healthcare, també va comunicar que patiria problemes de subministrament del mateix fàrmac per les restriccions en la capacitat de la seva planta de fabricació. Això va comportar un augment de la demanda d'un altre fàrmac idèntic comercialitzat a Espanya i fabricat per Hikma Pharmaceuticals, però finalment aquest fabricant tampoc ha pogut fer front a totes les peticions.

Segons els fabricants, el problema quedarà resolt al llarg de les pròximes setmanes, durant les quals s'hauran de seguir les recomanacions de l'AEMPS perquè cap pacient que ho necessiti es quedi sense tractament.

Pfizer ha comunicat a l'AEMPS que en rebrà noves unitats a partir dels mesos de maig i juny; Accord Healthcare, al juny, i Hikma Pharmaceuticals, a finals de maig. L'agència ha demanat a totes tres empreses que, en la mesura del possible, avancin aquestes dates.

L'escassetat de determinats medicaments i el desabastiment a les farmàcies s'ha agreujat els últims mesos (Europa Press)

Al conjunt de la Unió Europea ja fa un temps que hi ha escassetat de determinats medicaments. Per això, la Comissió Europea prepara una nova Estratègia Farmacèutica per augmentar la capacitat de producció de medicaments i millorar l'autonomia del continent.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut