Una dona diaca beneeix la unió de dues dones a l'església de Sant Johannes, a Colònia (Reuters/Thilo Schmuelgen)

Un centenar de sacerdots a Alemanya desafien el Vaticà beneint parelles homosexuals

La campanya "l'amor guanya" s'oposa a la mesura que des del març no permet beneir parelles del mateix sexe

Actualitzat

Més de 100 sacerdots catòlics a Alemanya desafien la doctrina del papa Francesc que va prohibir beneir les unions de persones del mateix sexe, ja que no les poden casar. Sacerdots i diòcesis de tot Alemanya s'han unit a la iniciativa "Liebe Gewinnt" o "L'amor guanya", i aquesta setmana han beneït públicament centenars de parelles del mateix sexe a Alemanya, a ciutats com Berlín, Munic i Colònia i a zones rurals, però també a Zuric, a Suïssa, i a Àustria.

Acusen l'Església de viure allunyada de la "realitat viva" de les persones LGTBI+, com diu un d'aquests capellans, Christian Olding, de la ciutat de  Geldern.

"Si diem que Déu és amor, no puc dir a les persones que accepten la lleialtat, la unitat i la responsabilitat entre si que el seu no és amor, que és un amor de cinquena o sisena classe."

L'oficina de la doctrina de la fe del Vaticà va comunicar al març que els sacerdots no poden beneir les unions entre persones del mateix sexe en lloc de casar-les, una opció que molts capellans havien adoptat per donar un vistiplau a aquestes parelles dintre de l'Església i que s'havia estès molt a Alemanya i a Àustria.

Una parella de dones beneïdes per un capellà a Zuric, a Suïssa (Reuters/Arnd Wiegmann)

Davant de la prohibició, més de 2.000 sacerdots, teòlegs i altres membres de l'Església catòlica d'Alemanya i Àustria van signar una petició a favor de la benedicció de les parelles del mateix sexe.

"Quan algú diu que alguna cosa ja no es pot discutir, ho trobo irracional i inapropiat", diu Olding. "No vull separar-me de la realitat quotidiana de les persones que acompanyo com a sacerdot".

"Espero beneir totes les formes de relació: matrimonis clàssics heterosexuals, parelles divorciades i casades, parelles solteres i sí, també parelles del mateix sexe. Hem de tenir tota la diversitat de l'amor."

 

L'amor guanya

Arran de la campanya de protesta dels sacerdots alemanys, centenars de parelles del mateix sexe han buscat la benedicció de l'Església a la seva unió.

Una de les benediccions col·lectives que es va fer a Colònia (Reuters/Thilo Schmuelgen)

A Colònia, l'arxidiòcesi catòlica més nombrosa d'Alemanya, es van fer benediccions col·lectives com a l'església de Sant Johannes, on sis parelles van ser beneïdes dilluns per una dona diaca.

Una era la formada per Michael Berger i el seu marit:

"Ens vam casar en una cerimònia civil fa 11 anys i encara recordo el meu pare que ens va donar la seva benedicció. Això ja va ser important per a nosaltres aleshores i fer-ho ara dins d'aquest cercle és una experiència única, ha estat fantàstic."

Julianna Weinsmeister i la seva dona s'han decidit de manera espontània.

"N'hem sentit a parlar aquest matí. I ara estem completament aclaparades perquè no esperàvem que fos tan commovedor."

Mentre que, per Andreas Helfrich i el seu marit és molt important poder viure la seva unió com a catòlics.

"És molt important per a mi. Em van criar com a catòlic, visc com a catòlic i també vaig treballar com a catòlic. Per a mi, el cel s'ha obert de nou avui perquè tenia la sensació d'estar una mica exclòs i estic agraït que existeix la possibilitat i que vam poder rebre la benedicció de Déu."

Segons el Pew Reseach Center, a Alemanya el 86% de la població accepta els matrimonis homosexuals.

La bandera LGTBI en una esglèsia de Colònia avisa de la campanya "l'amor guanya" (Reuters/Thilo Schmuelgen)

 

El papa més conciliador amb LGTBI+

Aquesta prohibició, aprovada pel papa, ha sorprès els catòlics més liberals perquè Francesc ha estat el pontífex més conciliador cap als homosexuals.

El papa Francesc ha mantingut reunions amb parelles gais i ha animat els que vulguin criar els seus fills amb els preceptes de l'Església a fer-ho. El 2013 va fer la famosa observació "Qui sóc jo per jutjar" sobre les persones gais que busquen Déu i que intenten viure segons les regles de l'Església.

L'Església prohibeix l'activitat sexual entre persones del mateix sexe per bé que no considera pecadors els homosexuals.

 

 

ARXIVAT A:
EsglésiaLGTBIQ+AlemanyaPapa Francesc
Anar al contingut