L'Oficina Antifrau de Catalunya és la primera autoritat independent de l'Estat que assumeix competències protecció d'alertadors
L'Oficina Antifrau de Catalunya és la primera autoritat independent de l'Estat que assumeix competències de protecció d'alertadors (CCMA)

Un alertador, clau per destapar el cas de corrupció a l'Ajuntament de Sitges

Una persona de l'Ajuntament de Sitges hauria denunciat irregularitats en les subvencions a una entitat; és la figura d'alertador, que, des de l'oficina Antifrau, s'anima a actuar per a una bona salut democràtica

Marta Planellas BassolsActualitzat

Els alertadors són aquelles persones que, per la seva proximitat o qualsevol altra raó, han tingut coneixement d'un fet contrari a la llei i ho posen en coneixement de les autoritats que han d'actuar en aquests supòsits o bé ho fan públic.

Aquesta és la definició que fa Miguel Ángel Gimeno, el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, sobre els denunciants que treuen a la llum fets amagats il·legals o corrupteles.

Precisament, el cas de l'operació policial de Sitges de dimecres s'emmarca en un cas d'alertador: una persona treballadora de l'Ajuntament hauria avisat la Policia Nacional de les pràctiques sospitoses que s'hi feien amb subvencions suposadament irregulars a la Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf, presidida per Carlos Nicolás.

La hipòtesi d'investigació és que s'haurien fet pagaments anuals de cent mil euros a entitats vinculades a Nicolás fraccionats en contractes menors per saltar-se la normativa.

En total, uns 600.000 euros. Unes denúncies, les dels alertadors, que el director de l'Oficina Antifrau sempre ha agraït i considera crucials. Així ho manifesta:

"Dia a dia, la societat no tolera determinades conductes i si se li dona facilitats i perd la por, cada vegada ho farà més. Es planteja com si fos una deslleialtat fer-ho i no, no, perdoni, és una lleialtat amb tots nosaltres amb tota la societat."

Aquest divendres la jutge ha deixat en llibertat els dos responsables de les entitats privades investigades en aquest cas de presumpta corrupció. S'han acollit al dret a no declarar. A l'alcaldessa, Aurora Carbonell, i la resta d'investigats els citaran per declarar un altre dia. 

Miguel Ángel Gimeno, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya
Miguel Ángel Gimeno, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (CCMA)


Protegits per l'Oficina Antifrau

Catorze persones a Catalunya estan sota la protecció de l'Oficina Antifrau, que depèn del Parlament. L'exregidora de Ciutat Vella, Itziar González, o l'alertadora del cas Pretòria de Santa Coloma de Gramenet van ser clau per descobrir casos de corrupció.

Arran d'una llei recent, els alertadors reben protecció, assessorament legal i psicològic i una supervisió d'Antifrau per evitar que els discriminin o rebutgin al lloc de treball. Va entrar en vigor a mitjans de març, per a les persones alertadores de casos de corrupció.

L'Oficina Antifrau de Catalunya és la primera autoritat independent de l'Estat que assumeix les competències en aquesta protecció. Una de les eines que tindrà Antifrau per protegir els alertadors serà imposar sancions a qui els vulgui castigar amb represàlies.

La norma s'aprova després que la Unió Europea va fer una directiva perquè cada estat membre desenvolupés les seves lleis per protegir els que alcen la veu i ajuden a destapar casos de corrupció.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióPolicialPolicia Nacional
Anar al contingut