Turull ha resolt una de les incògnites de les últimes hores sobre la llei d'amnistia

Turull assegura que el PSOE va demanar presentar la llei d'amnistia en solitari

El secretari general de Junts també ha afirmat que la xifra d'independentistes que es podran beneficiar de la norma s'acostarà més als 1.400 de què parla Òmnium Cultural que els 309 que quantifica els socialistes

RedaccióActualitzat

L'endemà de registrar-se al Congrés, aquest dimarts s'ha resolt una de les incògnites de les últimes hores sobre la llei d'amnistia: per què només portava la signatura del PSOE.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha explicat en una entrevista a "Els matins" de TV3 que van ser els mateixos socialistes qui els van sol·licitar de presentar-la en solitari. "Nosaltres ja la teníem signada, però ens van demanar que o tots o només ells", ha revelat.

El dirigent de Junts, l'últim partit amb qui es va tancar aquesta amnistia, també ha assegurat que no hi presentaran esmenes perquè "és el text que ha costat moltíssim de pactar":

"Jo diria que gairebé la meitat del text és aportació nostra i, per tant, hi estem d'acord. S'ha fet punta de coixí jurídica perquè no quedés ningú al marge."

En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu de Sumar, Marta Lois, que ha confessat que també pretenien rubricar-la: "Nosaltres preferíem que la llei portés la signatura dels grups, però com que no era possible vam declinar de fer-ho. És una formalitat. Es votarà en les pròximes setmanes".

Qui també s'ha mostrat convençut que la llei tirarà endavant és el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños. En una entrevista a RAC1, ha assegurat que l'amnistia entrarà en vigor el 2024:

"L'any vinent estarà aprovada, amb tota seguretat. Un cop entri en vigor veurem el seu recorregut judicial, perquè són els jutges els que s'han de pronunciar sobre l'amnistia en cada cas concret."

Ball de xifres per l'abast de l'amnistia

El que a hores d'ara genera menys consens és l'abast de l'amnistia. Junts assegura que els independentistes que se'n podran beneficiar seran molts més que els 309 que quantifica el PSOE.

També a TV3, Turull ha afirmat que la xifra s'acostarà més als 1.400 de què parla Òmnium Cultural:

"Crec que han fet els comptes del Gran Capità. Ho sento molt, no sé d'on els treuen, deu ser de les causes que ells coneixen, però és que n'hi ha tantes que aquests dies els hi hem explicat..."

El secretari general de Junts ha apuntat: "Tota aquella gent que està perseguida d'una manera o altra pel fet d'haver col·laborat amb el moviment independentista ha de tenir la tranquil·litat que entra en aquesta llei d'amnistia".

Pots recuperar l'entrevista de Turull a "Els matins" de TV3 aquí:


ERC no descarta esmenes

Per la seva banda, ERC ha manifestat dubtes en alguns aspectes de la llei i no descarta introduir-hi esmenes.

Aquest dimarts, la portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha assegurat que els republicans continuen revisant el text amb el seu equip jurídic "amb el màxim rigor", diu, per no deixar "cap forat a ningú":

"Hauria d'estar tot tancat, amb el llacet, si em permeten l'expressió, abans de la investidura, perquè aquest seria l'escenari idoni i ideal".

Els republicans s'han deixat de temps fins dijous per donar-hi el vistiplau, hores abans que Sánchez sigui investit.

Tot i no entrar a valorar-ne el contingut, Plaja sí que ha volgut destacar que van ser els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez els qui van "desencallar" l'acord per la llei d'amnistia.

 

ARXIVAT A:
JuntsInvestiduraPSOEJordi TurullPedro SánchezEleccions Generals 2023 - 23JSumarAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut