La plaça de Times Square de Nova York, aquest divendres pràcticament buida (Reuters)

Nova York i Califòrnia confinen gairebé 60 milions de persones pel coronavirus

Els EUA i Mèxic acorden tancar la frontera a tot el "tràfic no essencial" durant 30 dies

RedaccióActualitzat

Als Estats Units també està arribant amb força l'epidèmia de coronavirus: el número de positius s'ha doblat en dos dies, i ja superen els 16.000.

Per això l'estat de Nova York han decretat aquest divendres que tots els treballadors de serveis no essencials es quedin a casa i no surtin per anar a treballar.

Aquesta decisió per intentar frenar l'epidèmia l'ha presa el governador de l'estat, Andrew Cuomo, que ha batejat la mesura com a "Nova York en pausa":

"Només els negocis essencials funcionaran. La gent pot treballar des de casa, però només els negocis essencias poden tenir treballadors en els seus llocs".

Entre les mesures decidides hi ha també la de cancel·lar totes les reunions que no es consideren essencials i també les concentracions de gent al carrer.

No són "recomanacions"

En una roda de premsa, el governador també ha reclamat que s'eviti al màxim l'ús del transport públic i que es mantinguin les distàncies entre persones per evitar el contagi al màxim.

Aquestes regles, que segons Cuomo no són "recomanacions", seran obligatòries a partir de diumenge a la nit.

A l'estat de Nova York hi ha aquest divendres 7.102 positius de coronavirus, 2.950 més que aquest dijous, i fins ara hi han mort 35 persones a causa d'aquest virus.

El gruix de casos nous ha estat a la ciutat de Nova York, gairebé 2.000 més en 24 hores. A l'estat de Nova York hi viuen gairebé 20 milions de persones.

Una autopista a prop de San Francisco, a Califòrnia, aquest divendres (Reuters)


També Califòrnia

També a Califòrnia han entrat en vigor aquest divendres restriccions similars, o fins i tot més severes, a la circulació de persones: han ordenat als seus gairebé 40 milions d'habitants que no surtin de casa.

Aquesta mesura, que també exclou els treballadors de serveis essencials, es va decidir aquest dijous i no té límit de durada, tot i que el governador de l'estat, Gavin Newsom, va suggerir que podien ser 8 setmanes.

A Califòrnia no hi ha tants casos com a Nova York, uns 1.000, i hi han mort 19 persones.

Illinois també, "per evitar la pèrdua desenes de milers de vides"

Després de Califòrnia i de Nova York, ha arribat el torn a l'estat d'Illinois, on hi ha una de les grans ciutats del país, Chicago.

El governador, J.B. Pritzker ha anunciat aquest divendres que a partir de dissabte a la nit tots els residents a l'estat hauran de «refugiar-se a casa»:

"Per evitar la pèrdua de desenes de milers de vides hem d'ordenar que tothom es quedi a casa immediatament."

Les ordres de Pritzker són similars a les que han pres els seus companys de Nova York i Califòrnia: tancar totes les empreses no essencials i sortir de casa només si és imprescindible.

El governador de l'estat de Nova Jersey, Phil Murphy, està preparant un paquet de mesures similars i està previst que les faci públiques en els pròximes 24 hores.


Tancada la frontera amb Mèxic

D'altra banda els governs dels Estats Units i de Mèxic han acordat aquest divendres tancar la frontera comuna i deixar passar-hi només el que han anomenat "tràfic essencial".

El president dels EUA, Donald Trump, i el seu secretari d'Estat, Mike Pompeo, aquest divendres a Washington (Reuters)

Ho han anunciat conjuntament el president Donald Trump i el secretari d'estat, Mike Pompeo. Aquest ha destacat que el comerç continuarà circulant:

"Ambdós països coneixen la importància de treballar conjuntament per limitar l'expansió del virus i assegurar que el comerç, sobre el que s'assenta la nostra economia, continua."

Per la seva banda, Trump ha assegurat que és un acord similar al que van arribar amb el Canadà el dimecres, i ha dit que està tractant les dues fronteres "de la mateixa manera".

Trump ha assegurat que, de moment, no contempla un confinament generalitzat al país. Les mesures a la frontera amb Mèxic entraran en vigor aquest dissabte, de moment per una durada de 30 dies.

 

 

Anar al contingut