Mèxic

Trump perdona els aranzels a Mèxic a canvi del compromís d'aturar els migrants

L'acord estipula que els Estats Units retornaran a Mèxic tots els sol·licitants d'asil mentre no es resolen els seus expedients

RedaccióActualitzat

Els Estats Units retiren l'amenaça d'aplicar aranzels a partir de dilluns a totes les importacions procedents de Mèxic, després que els dos països han arribat a un acord aquesta matinada per lluitar contra la immigració irregular. L'entesa preveu que Mèxic aculli al seu territori totes les persones que demanen asil als Estats Units mentre les autoritats nord-americanes resolen els seus casos.

Donald Trump ha anunciat que suspèn indefinidament l'aplicació d'aranzels del 5% que havia de començar dilluns dia 10. En contrapartida, el govern mexicà es compromet a frenar el flux de persones que entren pel sud del país procedents majoritàriament de Guatemala, el Salvador i Hondures.

L'acord també preveu que Estats Units retorni a Mèxic tots els sol·licitants d'asil, un col·lectiu que és la major part dels migrants, mentre no es resolen les seves sol·licituds d'asil.

Com és habitual en ell, el mateix Donald Trump ha anunciat al seu Twitter l'acord amb Mèxic:

"Em complau informar-los que els Estats Units han tancat un acord amb Mèxic. Els aranzels sobre aquest país que havien d'entrar en vigor dilluns queden suspesos indefinidament. Per la seva banda, Mèxic ha acordat prendre mesures enèrgiques per aturar la marea de migració des d'aquest país cap a la nostra frontera sud. Això es fa per reduir o eliminar la immigració il·legal que ve de Mèxic cap als Estats Units".

 

 



L'acord, detallat en una declaració conjunta dels dos governs, contempla que els Estats Units retornaran a Mèxic de forma immediata tots els demandants d'asil:

"Aquells que passin la frontera sud dels Estats Units per demanar asil seran tornats ràpidament a Mèxic, on podran esperar la resolució de les seves sol·licituds".

Segons el document signat pels funcionaris mexicans i nord-americans, Mèxic es compromet a autoritzar l'entrada a totes aquestes persones "per raons humanitàries, en compliment de les seves obligacions internacionals, mentre esperen la resolució de les peticions d'asil". A més, haurà de garantir-los "feina, salut i educació". La delegació mexicana també es compromet a adoptar "mesures contundents per desmantellar les organitzacions de tràfic de persones".

Perquè tots aquests compromisos i propòsits signats pels delegats mexicans en la comissió negociadora es puguin dur a terme, el govern de López Obrador demana als Estats Units una inversió de 4.800 milions de dòlars.

La delegació mexicana està encapçalada pel canceller Marcelo Ebrard, l'ambaixadora als Estats Units, Martha Bárcena, y Alejandro Celorio, assessor legal del Ministeri d'Exteriors.

Des de dimecres, la delegació mexicana treballava a contrarellotge per aconseguir un acord que evités l'aplicació d'aranzels a partir de dilluns. Dijous Mèxic va anunciar l'enviament de 6.000 policies de la Guàrdia Nacional a la frontera amb Guatemala per aturar l'entrada d'immigrants centreamericans.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut