Els líders del G7 en la foto de grup (Reuters)
Els líders del G7 en la foto de grup (Reuters)

Trump marxa del G7 sense signar l'acord del clima i sense fer roda de premsa

Trump deixa els Estats Units fora del compromís contra el canvi climàtic del G7

RedaccióActualitzat

La cimera dels set països més industrialitzats del món, el G7, acaba sense grans acords. En l'estrena del president dels Estats Units, Donald Trump, en aquest escenari s'han constat les dificultats de negociar amb el nou rumb que ha pres la Casa Blanca. El punt on s'ha fet més evident: els compromisos per lluitar contra el canvi climàtic.

Trump ha deixat els Estats Units fora del compromis final del G7 sobre mediambient, que recull el que es va pactar a la cimera de París a l'agost de 2016. D'aquesta manera desfa el camí que havia iniciat Barack Obama. La Casa Blanca no firma el document definitiu apel·lant al ritme de l'economia.

Angela Merkel ha explicat que se l'ha intentat convèncer amb tot tipus d'arguments, però que ha estat impossible.

"Les discussions sobre el clima han estat molt difícils, per no dir gens satisfactòries. Sis contra u, set contra u si incloem la Unió Europea. De manera que a hores d'ara no sabem si els Estats Units es quedaran a l'acord de París."

El president francès, Emmanuel Macron, s'ha mostrat més comprensiu i ha assegurat que Trump ha mostrat la seva voluntat d'escoltar i avançar amb els seus socis.

"Fa unes setmanes pensàvem que els Estats Units abandonaria el marc de l'Acord de París i que cap discussió seria possible. Així que, crec que hi ha hagut un progrés i veritables conclusions"

El president nortamericà ha marxat de Taormina sense fer cap roda de premsa, s'ha limitat a fer un tuit indicant que ja pendrà una decisió sobre els acords climàtics de París la setmana que ve:


Només acord en terrorisme

La cimera tampoc salva el pla per abordar les grans migracions ni en la defensa del lliure comerç, a causa, en bona part, de les posicions pel president nord-americà, Donald Trump.

Aquest divendres si que van aprovar punts per lluitar conjuntament contra el terrorisme. Entre d'altres, demanen als proveïdors i servidors d'internet, així com a les xarxes socials, que siguin més actius en la localització de continguts vinculats a l'activitat jihadista. 

Anar al contingut