Donald Trump d'esquenes assenyala cap a la dreta. Hi ha una bandera dels Estats Units de fons
Donald Trump durant un discurs de campanya a Conway, Carolina del Sud (Reuters/Sam Wolfe)

Trump està per sobre de la llei? El Tribunal Suprem ho decidirà a partir del 22 d'abril

A partir del 22 d'abril, comença el compte enrere per al judici, però també per a la cita electoral del 5 de novembre que correrà en paral·lel

Mentre a Catalunya estareu en vigílies de Sant Jordi, als Estats Units es començarà a escriure un best-seller amb un argument per a la història: els nord-americans es poden trobar votant un candidat a les eleccions en el mateix moment en què se l'està jutjant per haver intentat robar les anteriors.

Trump està per sobre de la llei? Aquesta és en el fons la pregunta a què s'enfrontarà a partir del 22 d'abril el Tribunal Suprem dels Estats Units.

Els 9 magistrats han decidit prendre la paraula sobre el futur judicial i polític de Donald Trump i revisar el recurs que ell ha presentat reclamant immunitat presidencial en el cas que se segueix contra ell per haver intentat revertir els resultats electorals del 2020 i el seu paper en l'assalt al capitoli del 6 de gener.

Fa 4 setmanes, un tribunal de Washington ja va dir, per unanimitat, que el president dels Estats Units no pot reclamar immunitat per actes criminals que hagi pogut cometre mentre ocupava la Casa Blanca un cop ja no hi és. Però el Suprem, no sabem si perquè hi ha discrepàncies sobre la decisió del tribunal inferior o perquè és conscient que es tracta d'un moment transcendental, hi vol posar la seva firma.

La revisió del cas no començarà fins al 22 d'abril, i al marge de quin sigui el resultat final, ja n'hi ha un de ben concret que casa amb els interessos de la defensa de Donald Trump: el judici es retarda. Fins abans o fins després de les eleccions? Aquesta és la pregunta del milió i la resposta exercirà un poder sobre la realitat. 

El candidat republicà Donald Trump gesticula durant un discurs de campanya
El candidat republicà Donald Trump durant un discurs de campanya a Conway, Carolina del Sud, el 10 de febrer (Reuters/Sam Wolfe)

Compte enrere per al judici i per a les eleccions

A partir del 22 d'abril, el compte enrere per al judici i també per a la cita electoral del 5 de novembre correran en paral·lel. Experts citats pels mitjans nord-americans calculen una decisió del Suprem durant el mes de juny, i com que el procés judicial haurà estat congelat i requerirà reprendre'l, una possible data de judici al setembre, a l'octubre... o al novembre.

Pensem-hi un moment: un expresident, candidat de nou a la Casa Blanca, acusat de més de 90 delictes en 4 judicis penals, alguns tan greus com alterar els resultats electorals o incitar l'assalt al Capitoli, assegut al banc dels acusats poques setmanes abans d'unes eleccions, o fins i tot amb la possibilitat d'asseure-s'hi un cop passades aquestes eleccions, com a (mal) perdedor... o com a guanyador i per tant president electe

La dimensió de la crisi institucional, política i social ja es veurà, però s'intueix monumental.

Partidaris de Donald Trump fan fotografies amb el mòbil i criden durant un acte de campanya
Partidaris de Donald Trump durant un acte de campanya a North Charleston, Carolina del Sud (Reuters/Sam Wolfe)

Donald Trump pot perdre el seu recurs per la immunitat al Suprem, però ja ha guanyat temps, que és el que necessita. Si la immunitat judicial no arriba, com més s'acostin les eleccions més difícil i polaritzador per a la societat nord-americana es farà el procés judicial contra ell, i ja no diguem una condemna.

La paradoxa màxima es podria donar si el procés es retarda tant per permetre que abans de qualsevol judici o condemna, Trump hagués aconseguit tornar a la Casa Blanca i utilitzar el poder presidencial per indultar-se o fer decaure els càrrecs de què se l'acusa en els casos federals.

El Suprem li hauria negat la immunitat, però en el procés li hauria donat prou temps per agafar-se-la pel seu compte.
 

I si...?

Hi ha un altre final possible, i és que el Suprem arribi a la conclusió que sí, que Donald Trump, com han defensat els seus advocats en seu judicial posant un exemple dràstic, podria haver ordenat l'assassinat d'un rival polític i no el podrien imputar.

És a dir, que els presidents tenen immunitat de per vida. L'adjectiu monumental es quedarà petit per aquesta crisi.  

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units
Anar al contingut