La decisió de Trump s'emmarcaria en l'escalada de desconfiança i represàlies entre els EUA i la Xina (Reuters)
La decisió de Trump s'emmarcaria en l'escalada de desconfiança i represàlies entre els EUA i la Xina (Reuters)

Trump dona 45 dies a TikTok per vendre el negoci i anar-se'n dels EUA

El president nord-americà signa l'ordre executiva que prohibeix qualsevol transacció amb ByteDance, l'empresa matriu xinesa de la xarxa social

Actualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha signat l'ordre executiva que prohibeix qualsevol transacció amb ByteDance, l'empresa matriu xinesa de la xarxa social TikTok. L'ordre signada per Trump estableix que en 45 dies estarà prohibit fer cap negoci amb aquesta firma, que ja ha iniciat negociacions amb Microsoft per a la venda.

El govern nord-americà també ha donat 45 dies a la xarxa social TikTok i WeChat per vendre el negoci i anar-se'n dels Estats Units. Washington assegura que la xarxa social posa en risc la privacitat de les dades dels nord-americans i apunta que el govern xinès la pot utilitzar per espiar.

Trump ha reiterat l'amenaça de tancar TikTok durant els últimes dies per motius de seguretat nacional: a banda que s'utilitzi per espiar els usuaris, diu, també seria perquè el govern xinès pugui influir a través de la xarxa social en modelar la percepció de la realitat als seus 100 milions d'usuaris nord-americans.
 

El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters)
El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters)


TikTok nega totes les acusacions i assegura que totes les dades dels usuaris dels EUA s'emmagatzemen en aquest país. De fet, TikTok està prohibida dins de la Xina.

En aquest sentit, el fundador i conseller de ByteDance, Zhang Yiming, en una carta als seus treballadors, ha assegurat que "sempre s'han compromès a protegir les dades dels usuaris i mantenir la neutralitat i la transparència de TikTok", però admet que si Trump intenta prohibir l'app, no tindran capacitat d'oposar-s'hi.

 

La decisió de Trump s'emmarcaria en l'escalada de desconfiança i represàlies entre els EUA i la Xina. També coincideix amb l'augment de les protestes antiracistes als Estats Units aquest 2020, moltes de les quals s'han vehiculat i publicitat mitjançant TikTok i es produeix poc després que el diari The New York Times revelés que Microsoft tenia interès a comprar la popular xarxa social de vídeos curts.

La decisió de Trump podria tenir conseqüències a més llarg termini en nacionalitzar una inversió estrangera. Una pràctica estesa en el règim xinès però sense precedents en la internet oberta i democràtica nord-americana.

Per prohibir TikTok, Trump haurà de recórrer a una declaració d'emergència nacional i emparar-se en alguna llei que permeti a l'executiu actuar en casos en què perilli la seguretat nacional.

Mentrestant, aplicacions de vídeos semblants a TikTok, ja han engegat la campanya per captar nous usuaris davant la possibilitat que la xarxa social acabi desapareixent o sense un rumb clar. I és que la mesura de Trump podria obligar a repensar la feina de desenes de celebritats amb milions de seguidors i grans contractes.


La xarxa dels joves, amb problemes de seguretat

TikTok és la xarxa social que creix més ràpid al món amb uns 1.000 milions d'usuaris. Molts dels usuaris són joves, que ja no volen ser "youtubers" o "instagramers", prefereixen ser "tiktokers".

L'auge de TikTok té ombres. Té problemes de seguretat i fins i tot va ser multada el 2019 per no protegir la informació dels usuaris menors.

 

Els Estats Units no són el primer país que es planteja la prohibicióL'Índia la va vetar a principis de juliol en plena batalla geopolítica amb la Xina al Caixmir.

ARXIVAT A:
Trump Xarxes socials
Anar al contingut