La representació egípcia del signe de sagitari al temple d'Esna (Ministeri de Turisme i Antiguitats Egipte)

Troben un zodíac complet amagat sota el sutge i la brutícia al temple d'Esna a Egipte

Es tracta d'unes "escenes astronòmiques úniques", que no estaven documentades

RedaccióActualitzat

Fins ara amagada a la vista per capes de sutge i brutícia acumulada al llarg dels segles, ha sortit a la llum la representació completa d'un zodíac al temple d'Esna, famós per la seva columnata, que es troba a Luxor, a Egipte.

Un equip de restauradors del Consell Suprem d'Antiguitats egipci i la Universitat de Tübingen a Alemanya porta a terme una intervenció per restaurar, netejar i retornar els colors originals a les pintures i inscripcions del temple.

Les parets cobertes en molts llocs de gruixudes capes de sutge, brutícia, residus d'ocells i ratpenats, nius d'aranyes, així com de calcificacions salines, cobrien aquest zodíac i altres representacions de déus i animals que s'han trobat al sostre de la banda sud del tempre situat a la riba del riu Nil.

El zodíac s'ha trobat al sostre de la sala de columnes d'Esna, a Luxor (Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte)

Troballa mai documentada

El professor Mostafa Waziri, secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, destaca que aquestes escenes no constaven en l'anterior i única publicació científica del temple, que va ser realitzada per l'egiptòleg francès Serge Sonron, entre 1963 i 1975, i no s'havien vist mai.

Aquesta descoberta, diu Waziri, "afegeix una nova importància a aquest temple i a la seva singularitat".

A més d'augmentar el flux de visitants i turistes egipcis, Waziri destaca que es tracta d'unes "escenes astronòmiques úniques, sobretot perquè no hi ha una representació completa de la visió de les constel·lacions de l'antic Egipte excepte per dos exemples al temple de Dandara, a Qena".

La representació del signe d'escorpí havia quedat tapat per segles de brutícia i sutge (Ministeri de Turisme i Antiguitats Egipte)

Signes del zodíac, déus i animals fantàstics

El professor Hisham Al-Laithi, cap de la missió egípcia i cap de l'administració central del Centre d'Enregistrament d'Antiguitats Egípcies, destaca la importància rellevant de la descoberta astronòmica del zodíac.

"Representa les dotze constel·lacions astronòmiques, des d'Àries fins a Peixos, a més de la representació dels planetes exteriors, que són Júpiter, Saturn i Mart."

A més, també representa les anomenades "set fletxes" i algunes de les estrelles o constel·lacions que els antics egipcis utilitzaven per mesurar el temps.

El professor Christian Leitz, cap de la missió alemanya, explica que s'han descobert escenes de deïtats i animals egipcis, incloses serps i cocodrils.

També hi ha escenes de criatures complexes, com un ocell amb cap de cocodril, cua de serp i quatre ales, a més d'inscripcions addicionals en tinta negra amb noms d'éssers divins.

Algunes representacions són de déus i animals fantàstics (Ministeri de Turisme i Antiguitats Egipte)

La història del temple es remunta a l'època romana, i la seva construcció es va iniciar l'any 186 aC. Van trigar uns 400 anys a completar les seves inscripcions, quan es va acabar l'any 250 dC.

El temple consta d'una sala de columnes que inclou 24 columnes amb inscripcions i escenes dels reis ptolemaics i emperadors romans.

Aquesta podria ser la representació de bessons encarnats en deïtats egípcies (Ministeri de Turisme i Antiguitats Egipte)
ARXIVAT A:
ArtArqueologiaEgipte
Anar al contingut