Troben un tresor celta de 1.300 monedes d'or valorat en 1 milió d'euros
Moneda celta de la Gran Bretanya similar a les del tresor trobat aquest setembre (Wikipedia - NumisAntica)

Troben un tresor celta de 1.300 monedes d'or valorat en 1 milió d'euros

És el més gran d'aquest tipus descobert al Regne Unit, i l'ha trobat per casualitat un home que vol mantenir l'anonimat i tampoc vol que se'n sàpiga el lloc

RedaccióActualitzat

Sortir a observar ocells i descobrir un gran tresor de monedes d'or enterrat en un camp: és el que li ha passat a un home al Regne Unit.

Va ser al setembre, i ho ha explicat la revista britànica especialitzada Treasure Hunting ("La caça del tresor") en el seu número de gener.

Segons ha assegurat a Facebook l'editor de la revista i autor del reportatge, Julian Evan-Hart, és el tresor més important d'aquest tipus trobat mai al país:

"Recentment s'ha desenterrat el tresor celta més gran de la història trobat a la part continental del Regne Unit."

"El lloc on s'ha trobat no es pot divulgar, però el que sí que es revelarà en breu és el relat personal de qui l'ha trobat, la increïble i emocionant experiència d'aquest impressionant descobriment."

CELTIC HOARD - THE BIGGEST EVER Wow as you can imagine its sure...

Posted by Treasure Hunting Magazine on Divendres, 27 de novembre de 2020

 

Anonimat total

Del lloc se sap que és al sud-est d'Anglaterra, i del descobridor, que vol mantenir l'anonimat, només se sap que té 50 anys, que és jardiner i també aficionat a buscar metalls i a observar ocells.

Segons el seu relat, havia sortit per practicar aquesta activitat, i després de contemplar com un voltor perseguia un parell de garses, va veure brillar alguna cosa al camp llaurat que tenia al costat.

Va agafar-ho, i després de netejar-ho va veure que era una moneda antiga, i a prop en va trobar una altra.

Llavors va decidir anar a casa a buscar el seu detector de metalls, i es va passar tota la tarda buscant al camp.


1.300 monedes celtes

El resultat va ser espectacular: un total de 1.300 monedes d'or celtes que s'han datat entre els anys 40 i 50 abans de Jesucrist.

El gruix de monedes les va trobar en un recipient de fang que estava enterrat a molt poca profunditat:

"Vaig aixecar-lo a poc a poc, i va caure una cascada de monedes, una visió que tindré sempre ben present la resta de la meva vida."

Primera pàgina del reportatge de la revista Treasure Hunting

Més d'un milió d'euros

Segons el reportatge, els especialistes que han examinat les monedes calculen que el seu valor pot superar el milió d'euros.

Ara està pendent de decidir si l'home es podrà quedar el tresor, compartint-lo amb el propietari del camp, o si l'ha de vendre a un museu públic per un preu taxat.

L'autor del reportatge també ha especulat sobre quin origen podria tenir el tresor: segons afirma, podria ser de la tribu dels icens, que llavors estaven en guerra amb els romans.

Segons els historiadors romans, la líder d'aquesta tribu, coneguda com la reina Budicca, va organitzar la revolta contra els ocupants, i el tresor podria haver estat destinat a pagar alguna de les campanyes.

 

 

 
Anar al contingut