Barcelona

Troben trossos d'uralita al Parc del Guinardó

La denúncia d'uns jubilats que havien treballat amb amiant posa en alerta de la presència d'aquest material contaminant

RedaccióActualitzat

Són un grup d'amics que surten a caminar sovint, i, un dia, passejant-se pel Parc del Guinardó, van trobar trossos d'uralita pel camí. Miguel Moreno els agafa amb les mans.

"Això és perillós. La uralita, així, trencada, desprèn fibres d'amiant. Es desplacen, queden en suspens i poden arribar a dos quilòmetres."

Després de treballar durant dècades a MACOSA-Alstom, una empresa familiaritzada amb l'ús de la uralita i l'amiant, quan en veuen ho reconeixen ràpidament.

"Aixó d'agafar aquest trossos d'uralita amb la mà ho faig perquè jo ja estic contaminat d'amiant per la fàbrica [on treballava]. Però això [tocar-ho amb les mans], no ho hauria de fer ningú."

 

 

Es tracta, gairebé amb tota seguretat, de la uralita que es va fer servir per construir les anomenades barraques on malvivien molts immigrants que van venir a Barcelona als anys 60, com explica Ferran Saro.

"Això era el terra de les barraques. Si seguim, aquí ja es veu el sostre de les barraques. Tot ple d'uralita. Van enderrocar-lo i ho van deixar tot aquí per a tota la vida."

 

♦ 291 escoles catalanes encara tenen amiant

 

Al febrer, aquest grup d'amics van demanar a l'Ajuntament que ho netegés. Han rebut trucades i visites sobre el terreny, però, com explica Miguel, tot segueix igual.

"El camí va pujant cap a dalt i està tot ple d'uralita amb amiant. Ho vam denunciar a l'Ajuntament fa un parell de mesos. I hem vingut avui a veure com estava, perquè ens han dit que estava solucionat, però continua havent-hi tota la uralita per terra."

 

 

Aquest dijous han trucat al 112 per tornar-ho a denunciar i al cap d'una estona s'hi ha personat una patrulla de la Guàrdia Urbana, que ha col·locat una cinta i ha fet un informe de la situció sobre el terreny. A partir d'aquí, els denunciants esperen que l'Ajuntament actuï dràsticament.

 

"Això deu estar pertot arreu, per tota la zona on hi havia barraques, segur. Ha d'estar enterrada i ha d'estar a la superfície. Però el tema és que vinguin aquí i facin l'actuació com s'ha de fer."

L'Ajuntament assegura que una empresa especialitzada retirarà tan aviat com pugui les restes perilloses d'uralita d'un camí que és força transitat. 

 

♦ Un jutge reconeix que l'amiant va causar càncer d'esòfag a un treballador de Rocalla

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut