La geotèrmia és un dels recursos que permetria Catalunya ser autosuficient energèticament
La geotèrmia és un dels recursos que permetria Catalunya ser autosuficient energèticament

Tres projectes per aconseguir ser autosuficient energèticament

Geotèrmia, economia circular i bateries més eficients fetes a Catalunya, tres projectes que volen garantir l'autosuficiència energètica del país

Les societats i les economies avancen cap a la reducció de les emissions contaminants i la utilització, cada vegada més, d'energies renovables. Aquestes són també les línies estratègiques del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, que assegura que tenim prou recursos a Catalunya per ser autosuficients energèticament.

Al "Valor afegit" repassem la gran diversitat d'empreses, instal·lacions i/o productes que són exemple de com es poden oferir solucions al mercat integrades i innovadores en energia eficient.


La geotèrmia: aprofitar la temperatura del sòl

La geotèrmia és una energia que tenim sota els peus, els 365 dies de l'any, per tant, no depèn de si fa sol o vent. A Europa ja hi ha més d'un milió d'instal·lacions geotèrmiques funcionant, algunes d'elles a Catalunya.

És el cas de vivendes particulars. En aquests casos, es fan perforacions properes a l'habitatge, de 100 metres de profunditat, per instal·lar-hi captadors geotèrmics.

A través d'un sistema d'absorció, s'aprofita la temperatura del subsol per tenir calor, fred i aigua calenta. Tot, canalitzat a través d'una bomba de calor geotèrmica.


Els propietaris d'aquesta casa han invertit 23.000 euros en energia tèrmica. En un any normal, haurien pagat 1.500 euros per la calefacció de gasoil, i amb geotèrmia han pagat només 420 euros.

La geotèrmia és aplicable al sector residencial i també industrial. Funciona també en grans edificacions com el Consorci Sant Gregori, que dona servei a persones amb discapacitat. El centre disposa d'aigua i climatització gràcies a la geotèrmia, i l'experiència ha estat molt satisfactòria, segons els responsables del Consorci.

Narcís Isern és delegat tècnic de l'empresa Waterkotte Catalunya: "A primer cop d'ull pot semblar una instal·lació molt sofisticada amb perforacions, bombes de calor i maquinària, però en realitat, la vida útil d'aquesta instal·lació és alta i requereix un manteniment mínim".

La geotèrmia és una de les energies renovables més eficients, amb 0 emissions de CO2, que aprofita la temperatura constant del subsol cada dia de l'any. Les instal·lacions, cada vegada més demanades juntament amb l'aerotèrmia, estan subvencionades amb fons europeus. La geotèrmia permet un estalvi d'entre un 50 i un 80% respecte a altres sistemes.

Albert Pujadas és geòleg i gerent de l'empresa Quali Geotèrmia: "La inversió inicial en geotèrmia és força més alta que altres sistemes, però recuperes la inversió en un període entre 6 i 9 anys. És un sistema d'alta eficiència i que no el veus, té molts avantatges."


D'Avinyó, exemple d'autosuficiència i economia circular

L'escorxador frigorífic D'Avinyó és la segona instal·lació d'autoconsum més gran de Catalunya. L'empresa familiar, dedicada a la producció i venda de carn de porc, porta en el seu ADN l'eficiència energètica, amb la voluntat de ser autosuficients en tots els processos que desenvolupa.

Aposten entre altres, per l'energia solar. Fins a 3.300 panells solars hi ha instal·lats a les teulades de l'escorxador frigorífic D'Avinyó. Generen l'energia equivalent al consum anual de 500 llars.

Al grup D'Avinyó fan bandera de la premissa que del porc se n'aprofita tot. A través del pèl de l'animal han aconseguit generar gas. Abans era un residu que no tenia valor, i ara, barrejat, amb biomassa vegetal, els permet fabricar combustible.

Un altre residu que converteixen en recurs i, per tant, en energia és el fang que es genera a les instal·lacions, com la depuradora.


L'empresa Energy Tools els ha instal·lat les plaques solars i, a més, els fa un control integral del consum energètic de totes les instal·lacions, en un context de debat sobre la dependència energètica.


Les bateries elèctriques del futur

El centre tecnològic Eurecat comprova i analitza bateries de cotxe i valora quines són les millores que s'hi podrien aplicar. Justament, un dels projectes en els quals està treballant conjuntament amb altres socis europeus i que han batejat amb el nom de Marbel és el disseny i fabricació de les bateries elèctriques del futur.

L'objectiu és reduir un 25% el temps de càrrega, un 20% el pes, un 40% l'impacte ambiental i sobretot fer bateries que siguin modulars, reparables i desmuntables, explica Alberto Gómez, promotor tecnològic a la Unitat de Propostes i Projectes Singulars d'Eurecat i coordinador tècnic del projecte.


Una de les línies de treball consisteix a augmentar el percentatge d'alumini reciclat a la bateria, sense reduir-ne propietats. Fins ara, els resultats han estat molt bons, explica Eduard Piqueras, coordinador de projectes europeus a la Unitat de Propostes i Coordinació d'Eurecat i coordinador del projecte Marbel.

La voluntat és abaratir el cost de la fabricació de bateries, i centralitzar-ho a Europa. Precisament, Marbel rep finançament dels fons europeus Next Generation.

 

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut