Carlos Vermut 2022 Europa Press Juan Barbosa
Un forto de Carlos Vermut del 2022 (Europa Press/Juan Barbosa)

Tres dones més acusen el cineasta Carlos Vermut de violència sexual

Les tres dones han relatat al diari El País relacions sexuals d'extrema violència no consentides i manipulació psicològica

Actualitzat

Tres dones més han acusat de violència sexual el director i guionista de cinema Carlos Vermut, i se sumen a les tres que ja ho van fer el gener passat, arran d'una investigació del diari El País, que ha rebut aquestes noves denúncies.

Una artista --que ara exerceix d'educadora social--, una gestora cultural i una actriu han denunciat al diari que el cineasta madrileny les va obligar a practicar sexe violent sense consentiment. Les tres dones relaten relacions sexuals d'extrema violència no consentides i manipulació psicològica.

Els dos primers casos es remunten al 2012 i 2013, mentre que l'últim és d'aquest any. Ara, aquestes víctimes han decidit fer públics els seus testimonis contra Vermut, tot i que volen mantenir l'anonimat per por de represàlies. Cap d'elles tampoc ha denunciat els casos a la policia per temor a "que no les creguessin".

En els casos anteriors denunciats al diari, les tres dones --una estudiant de cinema, una empleada de les seves produccions i una treballadora del sector cultural-- també van relatar relacions sexuals violentes que elles no van consentir amb un tracte denigrant, tant verbal com físic, i un nivell de violència desmesurat a què les va sotmetre el director. Tampoc cap d'elles va denunciar per por a perdre la feina i van voler mantenir l'anonimat. 

"S'ha acabat", el lema contra l'abús de poder i la violència sexual contra les dones reivindicada a la gala del Goya 2024 (EFE/Mariscal)

En el primer cas, l'actual educadora social assegura que Vermut la va violar en dues ocasions. La dona, que tenia 25 anys quan van passar els fets el 2012, es va decidir a explicar el que li va passar arran de la publicació dels primers casos.

La gestora cultural també relata que Vermut va exercir violència sexual durant una trobada sexual: "Va ser violència per violència. Humiliació per humiliació", diu al diari.

La tercera víctima és una actriu que va mantenir una relació amb Vermut des de la primavera de l'any passat fins al gener d'aquest any. Durant la relació la víctima diu que el director la va forçar a tenir sexe violent que ella no va consistir després de mesos de violència psicològica. Després dels fets explica que va recórrer al servei d'atenció a les víctimes de la violència masclista, 016, i al suport en un centre d'atenció integral de víctimes de violència sexual de la Comunitat de Madrid. Des d'aleshores rep atenció psicològica per insomni, hipervigilància i ansietat, i assegura "haver tingut pensaments suïcides".

El País assegura que, igual que en les acusacions que va publicar al gener, compta amb declaracions jurades de totes, així com material documental i 12 testimonis de persones del seu entorn que sustenten els seus relats. El diari afegeix que, si bé en la primera publicació va entrevistar en tres ocasions el cineasta, en aquest cas Vermut no ha volgut respondre a les seves peticions.
 

Carlos Vermut o Carlos López del Rey

Nascut a Madrid el 6 de març de 1980, Carlos López del Rey, conegut com a Carlos Vermut, és director de cinema i guionista. El 2014 va guanyar la Concha d'Or del Festival de Sant Sebastià a la millor pel·lícula, i també el premi a la millor direcció, amb "Magical Girl", escrita i dirigida per ell i protagonitzada per José Sacristán, Bárbara Lennie i Luis Bermejo.

El 2023 va estar nominat als Goya a la millor direcció i al millor guió original per "Mantícora", també escrita i dirigida per ell i protagonitzada per Nacho Sánchez i Zoe Stein, nominats també, respectivament, al Goya al millor actor i a la millor actriu revelació.

L'any següent, a la Gala dels premis Goya del 10 de febrer passat, després que se sabessin les primeres acusacions es va fer una condemna pública de les agressions i l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals, CIMA, va distribuir un pai-pai amb el lema #S'haacabat.

La campanya és la reacció del món de l'audiovisual que ha donat suport a les víctimes, i la voluntat de lluitar contra l'assetjament sexual i l'abús de poder en el sector. En aquest sentit, CIMA ha signat un acord amb el Ministeri d'Igualtat per elaborar un informe sobre la indústria audiovisual i els "entorns segurs per a dones" que esperen presentar el setembre que ve.

ARXIVAT A:
Violència masclistaCinema
Anar al contingut