Un mural recorda la mort de Nijjar, l'any passat
Un mural recorda la mort de Nijjar, que va desencadenar una crisi diplomàtica entre el Canadà i l'Índia (Reuters/Chris Helgren)

Tres detinguts per l'assassinat d'un líder sikh al Canadà, origen d'una crisi diplomàtica

La víctima, Hardeep Singh Nijjar, estava exiliat a Vancouver i feia campanya per a la creació d'un estat sikh independent de l'Índia

La policia del Canadà ha detingut tres homes acusats de l'assassinat un líder sikh que, segons el primer ministre canadenc, tindria al darrere el govern indi, encapçalat per l'hinduista Narendra Modi. Aquest fet va provocar una greu crisi diplomàtica entre l'Índia i el Canadà.

La víctima, Hardeep Singh Nijjar, de 45 anys, va morir a trets l'any passat als afores de Vancouver, a l'aparcament del temple que dirigia. Era líder d'un moviment que propugna la secessió de la minoria sikh a l'Índia i la creació d'un estat independent, l'anomenat Khalistan.  

Els detinguts són indis, dos de 22 anys i un de 28, i feia entre tres i cinc anys que eren al Canadà, segons ha informat la policia. Estan acusats d'assassinat premeditat i conspiració.

Els tres joves detinguts feia entre tres i cinc anys que vivien al Canadà (Reuters)

Crisi diplomàtica

Els fets van provocar una greu crisi diplomàtica entre l'Índia i el Canadà.

Al setembre, el primer ministre Justin Trudeau va incriminar públicament els serveis d'intel·ligència indis en l'assassinat, unes acusacions que Nova Delhi va qualificar immediatament d'"absurdes".

Trudeau va ordenar l'expulsió d'un alt diplomàtic indi de l'ambaixada a Ottawa, que era responsable dels serveis d'intel·ligència. Un mes més tard, el govern canadenc es va veure obligat a repatriar 41 diplomàtics des de l'Índia després que Nova Delhi amenacés de retirar-los la immunitat diplomàtica.

Dels 38 milions de canadencs, dos milions són d'origen indi i d'aquests, 770.000 es declaren sikh. Fora de l'Índia, el Canadà és el país amb una comunitat més gran d'aquesta minoria religiosa.

La presència de grups separatistes sikhs al Canadà ha estat vista amb recel durant molt de temps per Nova Delhi, que el 2020 havia titllat Nijjar de "terrorista".


La investigació continua

"Aquesta investigació no s'atura aquí", ha dit la policia federal després de les detencions que es van fer divendres.

El responsable de la investigació d'homicidis de la Policia Muntada, Mandeep Mooker, ha assegurat que "altres persones poden haver tingut un paper en aquest homicidi" i que la policia també intenta determinar "si hi ha vincles amb el govern indi".

Al mes de febrer, l'ambaixador indi al Canadà, Sanjay Kumar Verma, va declarar que Nova Delhi no cooperarà en la investigació de l'assassinat de Singh Nijjar, fins que tingui "informació rellevant".

 

ARXIVAT A:
CanadàL'Índia
Anar al contingut