El judici contra l'exrector de Sant Vicenç de Castellet a l'Audiència de Barcelona el gener passat
Sant Vicenç de Castellet

Tres anys de presó per a l'excapellà que va casar una dona amb un mort per l'herència

L'Audiència de Barcelona ha descartat el delicte d'estafa, però condemna l'exmossèn de Sant Vicenç de Castellet per falsedat documental

Redacció/AgènciesActualitzat

Condemnat a tres anys de presó l'exrector de Sant Vicenç de Castellet David Vargas, per falsificar unes noces entre dos octogenaris per aconseguir una herència. L'Audiència de Barcelona l'ha condemnat també a pagar una multa de 1.080 euros.

El tribunal ha descartat el delicte d'estafa, però el condemna per falsedat documental.

Els jutges consideren que, en el judici, va quedar demostrat que els dos nuvis, d'edat avançada, van casar-se per l'Església l'1 de juliol del 2008. I que va ser després quan, segons el tribunal, es va falsificar l'expedient matrimonial, que es va inscriure al Registre Civil el 17 de març del 2009.

 

Un pacte amb la parella del difunt i la filla d'ella

Segons la sentència, l'exrector d'aquest municipi del Bages es va posar d'acord amb la que, durant anys, va ser parella del difunt, ara ja morta, i la seva filla, que va signar com a testimoni en l'expedient matrimonial. A aquesta dona se l'ha condemnat a un any i mig de presó i a una multa de 540 euros, com a cooperadora necessària per un delicte de falsedat documental.

Durant el judici, la Fiscalia va considerar que el nuvi havia acceptat casar-se després de 17 anys de convivència, però no volia que quedés documentat ni que tingués efectes legals. Un fet que, segons el ministeri, explicaria per què el matrimoni no es va inscriure al Registre Civil fins al 17 de març del 2009, cinc mesos després que el nuvi morís, l'11 de novembre del 2008.

La núvia va ser declarada hereva dels béns del mort i al seu torn va designar la seva filla com a successora. Després d'això, va firmar una hipoteca inversa sobre un immoble amb la qual va obtenir 78.448 euros.


El bisbat de Vic podria haver de pagar la indemnització

Els dos condemnats hauran d'indemnitzar de forma conjunta els nebots del difunt, que, com que no hi havia testament, eren els seus hereus. L'import de l'herència pujava a mig milió d'euros.

El bisbat de Vic és responsable civil subsidiari, per no haver detectat les irregularitats (ACN / Laura Busquets)

 

En total, els hauran de compensar amb 203.934 euros, quantitat que podria assumir el bisbat de Vic, al qual pertany la parròquia, com a responsable civil subsidiari per no haver supervisat l'expedient matrimonial i no haver detectat les "irregularitats" que presentava.

L'Audiència creu que l'expedient "hauria d'haver estat supervisat amb molta més antelació que la data en què es va fer la denúncia" i adverteix que "una simple revisió -ni tan sols profunda-" hauria permès detectar de forma immediata les irregulars del document, "tenint en compte com de bastes eren".

Pendent el cas d'estafa a iaies

Aquesta és la primera condemna judicial contra l'exmossèn. A més d'aquest cas, a Vargas, que va ser expulsat del sacerdoci el 2013, se l'investiga en un jutjat de Barcelona per estafar més de 3,5 milions d'euros a dones grans feligreses perquè li cedissin notarialment la gestió del seu béns i per vendre una falsa relíquia d'un sant a un orde religiós. Per aquest cas va passar un temps en presó preventiva.

ARXIVAT A:
JudicialEsglésiaFamília Delictes econòmics
Anar al contingut